Puchowa babka wielkanocna. Dodaj ten składnik, a ciasto na pewno się uda
Do przeczytania w ok. 2 min.
Puchowa babka na Wielkanoc — rozkosz na talerzu
Jeżeli szukasz przepisu na delikatną, lekką babkę — mamy coś dla Ciebie. Wypróbuj nasz przepis na babkę puchową. To pyszne ciasto jest naprawdę proste do przygotowania i nie wymaga tyle zachodu jak babka z ciasta drożdżowego, natomiast efekt jest spektakularny. Wyjątkową lekkość i puszystość babka zawdzięcza dodaniu łyżki octu do ciasta. Ten składnik jest także często wykorzystywany w innych wypiekach, aby utrwalić sztywność piany z białek.
Składniki na puchową babkę wielkanocną
6 jajek
250 g miękkiego masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie babki puchowej
Przesiewamy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy je z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dosypujemy do niego cukier.
Do masy z masła i cukru wbijamy po jednym całym jajku, a ciasto cały czas miksujemy. Dodajemy esencję waniliową.
Teraz do masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy ocet.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki na babkę lub keksówki wysypanej bułką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Gotową babkę lukrujemy, dekorujemy polewą czekoladową lub oprószamy cukrem pudrem. Ten przepis możemy modyfikować, dodając inne aromaty (np. skórkę cytrynową lub pomarańczową) albo łyżkę mąki pszennej zastąpić łyżką kakao.