Canva.com

Pyszna kiełbasa z grilla po meksykańsku. Słodko-pikantna!

Zbliża się weekend! Czas zorganizować grilla. Może tym razem wasze kubki smakowe skradnie pyszna, delikatnie pikantna kiełbasa z rusztu po meksykańsku? Dzielimy się hitowym przepisem!

Składniki do przygotowania pysznej kiełbasy a'la mexicana

Canva.com

Do przygotowania pysznej kiełbasy z grilla po meksykańsku o słodko-pikantnym, wyrazistym smaku potrzebujemy:

  • 10 sztuk kiełbasy
  • 4 papryki słodkie oraz ostre
  • 5 cebul lub szalotek

Marynatę do kiełbasy na grilla stworzymy z poniższych składników:

  • 4 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 7 łyżek pikantnego keczupu
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki syropu klonowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu

Jak zrobić dobrą kiełbasę z rusztu?

Canva.com

Przygotowanie kiełbasy jest banalne:

  • W dużej misce mieszamy proporcjonalnie olej, musztardę, keczup, cukier oraz wszystkie przyprawy z naszej listy.
  • Nacinamy kiełbaski i układamy na tacce aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli będziemy grillować je w piekarniku. Smarujemy aromatyczną marynatą.
  • Kiełbaski grillujemy praz 25 minut.

Kiełbaskę meksykańską można podawać z ulubioną sałatką oraz szybkimi placuszkami z mąki, oleju i soli. Wystarczy, że wsypiemy do miski 400 g mąki, dodamy pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i dolejemy 200 ml ciepłej wody. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 10-11 kulek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony bez tłuszczu około 2 minut.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł