Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pyszna kiełbasa z grilla po meksykańsku. Słodko-pikantna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zbliża się weekend! Czas zorganizować grilla. Może tym razem wasze kubki smakowe skradnie pyszna, delikatnie pikantna kiełbasa z rusztu po meksykańsku? Dzielimy się hitowym przepisem!
Składniki do przygotowania pysznej kiełbasy a'la mexicana
Canva.com
Do przygotowania pysznej kiełbasy z grilla po meksykańsku o słodko-pikantnym, wyrazistym smaku potrzebujemy:
- 10 sztuk kiełbasy
- 4 papryki słodkie oraz ostre
- 5 cebul lub szalotek
Marynatę do kiełbasy na grilla stworzymy z poniższych składników:
- 4 łyżki oleju
- 5 ząbków czosnku
- 7 łyżek pikantnego keczupu
- 4 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki syropu klonowego
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki cynamonu
Zobacz także
Jak zrobić dobrą kiełbasę z rusztu?
Canva.com
Przygotowanie kiełbasy jest banalne:
- W dużej misce mieszamy proporcjonalnie olej, musztardę, keczup, cukier oraz wszystkie przyprawy z naszej listy.
- Nacinamy kiełbaski i układamy na tacce aluminiowej lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli będziemy grillować je w piekarniku. Smarujemy aromatyczną marynatą.
- Kiełbaski grillujemy praz 25 minut.
Zobacz także
Kiełbaskę meksykańską można podawać z ulubioną sałatką oraz szybkimi placuszkami z mąki, oleju i soli. Wystarczy, że wsypiemy do miski 400 g mąki, dodamy pół łyżeczki soli, 2 łyżki oleju i dolejemy 200 ml ciepłej wody. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 10-11 kulek. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony bez tłuszczu około 2 minut.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Obłędna kiełbasa w słoiku. Mój dziadek zawsze mnie częstował pajdą z tym smakołykiem
Dla wielu z nas dziadek był nie tylko opiekunem, ale także przewodnikiem do odkrywania świata. Niejednokrotnie to właśnie on wprowadzał nas w świat kulinarnych doznań, otwierając drzwi do smaków, które nosiliśmy w sobie przez całe życie. Jednym z takich wyjątkowych smakołyków była kiełbasa w słoiku – niezwykłe połączenie tradycji, prostoty i wyjątkowego smaku.
Pyszna tarta z kiełbaską, dynią oraz pomidorami. Obłędny przepis!
Tarta to wyjątkowe danie, które pozwala na połączenie różnorodnych smaków w jednym wspaniałym daniu. Dla miłośników kreatywnej kuchni mamy pyszny przepis na tartę z kiełbaską, dynią oraz pomidorami.