Włoski chlebek z suszonymi pomidorami na drożdżach — idealny na piknik, do sałatki i dań z grilla
Do przeczytania w ok. 2 min.
Włoski chlebek z suszonymi pomidorami — pyszna przekąska
Chlebek z suszonymi pomidorami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Będzie idealną propozycją na śniadanie, ale także możemy zabrać go na piknik lub zaserwować w czasie kolacji przy grillu. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek z sezonowych warzyw i chłodników. Tak naprawdę ten chlebek jest tak smaczny, że wystarczy podać go tylko z masłem lub odrobiną oliwy — im prościej, tym lepiej. Szczególnie dobrze smakuje wiosną i latem, dlatego właśnie teraz warto wypróbować nasz przepis.
Składniki potrzebne na chlebek z suszonymi pomidorami
450 g mąki pszennej typ 500 lub 550
300 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży (jedno opakowanie)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drobnej soli morskiej
12 suszonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonej bazylii
Jak upiec chlebek z suszonymi pomidorami?
Do niewielkiej miski wsypujemy suche drożdże oraz łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ok. 100 ml ciepłej wody i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Płyn musi się spienić.
Do dużej miski, w której będziemy zarabiać ciasto, przesiewamy mąkę i mieszamy ją z łyżeczką soli.
Na środku mąki robimy wgłębienie, w którym umieszczamy suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy oraz spienione drożdże. Dolewamy kolejne 100 ml wody i dokładnie mieszamy ciasto. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy pozostałą wodę.
Tak przygotowane ciasto wyrabiamy w misce ok. 5 minut. Możemy także wyrabiać je na oprószonej mąką stolnicy.
Gdy jest już zwarte i sprężyste ponownie przekładamy je do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 30 minut, aby podwoiło objętość.
Suszone pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Zarabiamy razem jeszcze ok. 3 minuty.
Podłużną foremkę typu keksówka smarujemy masłem i napełniamy ciastem do ok. ⅓ wysokości. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza i wstawiamy foremki z chlebkiem. Pieczemy ok. 35 - 40 minut aż skórka będzie złota.
Upieczone chlebki pozostawiamy do przestygnięcia i jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek.
Ten pyszny chleb pachnący pomidorami i bazylią możemy przez kilka dni przechowywać w chlebaku, gdzie dość długo zachowuje świeżość. Ale przy tak apetycznym wypieku będzie to raczej trudne — chlebek zniknie w okamgnieniu. Smacznego!