Sałatka z truskawkami, rukolą i mozzarellą — pyszna, lekka, orzeźwiająca
Do przeczytania w ok. 2 min.
Sałatki z sezonowymi owocami — hit wśród letnich przekąsek
Sezonowe sałatki zawsze najlepiej smakują w czasie, kiedy składniki, z których je przygotowujemy, właśnie dojrzewają. Wtedy nawet najprostsza sałatka z pomidorów, ogórków z dodatkiem sera i dressingu smakuje jak danie z najlepszej restauracji. Tak samo jest z sałatką z truskawek, mozzarelli i rukoli — najpyszniejsza jest w czerwcu, gdy truskawki są słodkie, dojrzałe i pachnące. Połączenie ich orzeźwiającego smaku z kremową mozzarellą, orzechową rukolą i słodko-kwaśnym dressingiem z octem balsamicznym to bajeczna kompozycja, która równie pięknie smakuje jak wygląda. Jeżeli chcemy osiągnąć prawdziwy efekt wow! dodajemy jeszcze odrobinę świeżej papryczki chili i kilka orzeszków pinii. Oto dokładny przepis na sałatkę.
Sałatka z truskawkami, rukolą i mozzarellą — składniki
200 g truskawek
200 g mozzarelli
1 szklanka listków rukoli
¼ główki sałaty lodowej
1 łyżka pinioli (orzeszków pinii)
Dressing
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu balsamicznego lub crema balsamico
szczypta świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić sałatkę z truskawek i mozzarelli
Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki.
Sałatę lodową kroimy w paseczki i układamy na talerzu.
Mozzarellę rozrywamy na mniejsze cząstki i mieszamy z pokrojonymi truskawkami i rukolą. Taką mieszankę układamy na warstwie sałaty lodowej.
Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy go i energicznie potrząsamy.
Piniole prażymy chwilę na suchej patelni.
Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy orzeszkami piniowymi i podajemy naszym gościom :)