Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Sprawdzony przepis na wegański pasztet z dyni i białej fasoli. Pyszne!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegański pasztet z dyni i fasoli jest doskonały na śniadanie. Wystarczy, że podamy go na pysznym, świeżym chlebie z chrupiącą skórką w towarzystwie kiszonych ogórków.
Składniki na wegański pasztet
Canva.com
Wegański pasztet to nasza ulubiona propozycja na zdrowe śniadanie. W naszym przepisie znajdziecie białą fasolę. Warto wiedzieć, że zamiennikiem dla fasoli będzie ciecierzyca. Pasztet możecie jeść na chrupiących kanapkach, a także może być składnikiem roladki złożonej z liścia sałaty, pomidora i ulubionych dodatków.
Do przygotowania pysznego pasztetu z dyni i białej fasoli potrzebujemy:
- 400 g białej fasoli
- 200 g upieczonej dyni (lub marchewki lub batatów)
- 8 łyżek mielonych migdałów
- 8 łyżek siemienia lnianego
- 1 szklanka mleka roślinnego lub wody
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Jak zrobić pasztet dyniowo-fasolowy?
Zobacz także
- Fasolę opłukujemy pod bieżącą wodą i przesypujemy do garnka.
- Całość zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin.
- Namoczoną fasolę gotujemy w tej samej wodzie przez 2-3 godziny.
- Gotujemy aż do czasu, gdy fasola będzie miękka.
- W połowie gotowania warto dodać sól do smaku.
- Do małego garnuszka przesypujemy siemię lniane i zalewamy je mlekiem lub wodą.
- Odstawiamy nasiona na 30 minut i następnie gotujemy przez 10 minut.
- Upieczoną dynię odsączamy z nadmiaru wody i rozgniatamy.
- Miksujemy ręcznym blenderem fasolę, purée z dyni, siemię lniane, migdały oraz przyprawy.
- Przygotowujemy foremkę keksową. Smarujemy boki i dno tłuszczem.
- Wykładamy masę na pasztet i pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak przygotować pyszny i zdrowy wegański barszcz czerwony?
Barszcz czerwony to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie przygotowywany z buraków, barszcz czerwony jest bogaty w smak i aromat. Jednak dla osób będących na diecie wegańskiej, tradycyjny przepis może być wyzwaniem ze względu na dodatek mięsa. Dlatego warto poznać przepis na wegański barszcz czerwony, który jest równie smaczny i zdrowy.
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Dyniowe kopytka - jesienne danie idealne
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny obiad, który połączy w sobie tradycję i nowoczesność, to dyniowe kopytka są idealnym wyborem. Te delikatne kluski z dynią to doskonałe danie na chłodne jesienne wieczory. Spróbuj tego przepisu i zaskocz swoich bliskich wyjątkowym smakiem!