Canva.com

Staropolski piernik dojrzewający. Andrzejki to ostatnia chwila, aby zarobić tradycyjne ciasto piernikowe!

Doskonały w smaku, a przy tym łatwy do przygotowania. Dodatkową zaletę tego tradycyjnego ciasta jest czas przygotowania — trzeba go zrobić miesiąc przed Wigilią, gdy mamy jeszcze trochę więcej czasu. Oto staropolski piernik dojrzewający — król świątecznych wypieków!

Piernik staropolski — król świątecznych wypieków

Piernik staropolski to wspaniałe ciasto, które od stuleci gości na naszych stołach. I choć pierniki znane są także w innych krajach, piernik dojrzewający to polskie ciasto popisowe. Doprawiony korzeniami i pieprzem, przygotowany na miodzie, a także koniecznie zostawiony do dojrzewania, następnie leżakowania. Piernik to król świątecznych wypieków. Ciasto na prawdziwy piernik musimy przygotować kilka tygodni przed pieczeniem, ponieważ musi ono “dojrzewać”, czyli trochę sfermentować… Minimalny czas dojrzewania to 3 tygodnie, ale może czekać o wiele dłużej. Dlatego tradycyjnie koniec listopada, czyli Andrzejki, to czas na przygotowanie ciasta piernikowego. 

Składniki na tradycyjny piernik dojrzewający

  • 500 ml naturalnego miodu (najlepiej gryczanego)

  • 400 g cukru

  • 200 g smalcu lub masła

  • 1000 g mąki tortowej

  • 3 jajka

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 100 ml mleka

  • szczypta soli

Canva.com

Przyprawy i bakalie

  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 2 łyżeczki mielonych goździków

  • 2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru

  • ⅓ łyżeczki startej gałki muszkatołowej 

  • ⅓ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • ⅓ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich

  • ½ szklanki rodzynek sułtańskich

  • ½ szklanki skórki kandyzowanej pomarańczowej

Jak przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający?

  1. Do rondla o grubym dnie wlewamy miód, dodajemy cukier i smalec lub masło. Wszystkie składniki mieszamy i mocno podgrzewany. Pilnujemy, aby płyn się nie zagotował. Do gorącego miodu dosypujemy przyprawy korzenne i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w zimnym mleku.

  3. Gdy miód ostygnie, wsypujemy do niego przesianą mąkę, dodajemy jajka, sól oraz sodę rozpuszczoną w mleku. 

  4. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie, możemy dosypać odrobinę mąki. Pod koniec wyrabiania dodajemy bakalie — posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.

  5. Gotowe ciasto piernikowe formujemy w kulę lub bochenek i wkładamy do czystego naczynia z kamionki lub emaliowanego garnka. Ważne! Naczynia nie mogą mieć żadnych uszkodzeń i muszą być wyparzone.

  6. Ciasto w garnku przykrywamy ściereczką lub papierem i odstawiamy w ziemne miejsce na minimum 3 tygodnie. W tym czasie piernik będzie dojrzewał.  

Kiedy pieczemy tradycyjny piernik z ciasta dojrzewającego? 

Staropolski piernik dojrzewający pieczemy kilka dni przed Wigilią, ponieważ musi jeszcze chwilę poleżakować i zmięknąć.

Pieczenie piernika staropolskiego

  1. Dojrzałe ciasto piernikowe przekładamy do foremek nasmarowanych masłem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Z tej porcji upieczemy 2 lub 3 pierniki.

  2. Piekarnik nagrzewamy do ok. 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu i pieczemy ciasto ok. 45 do 50 minut.

  3. Po upieczeniu pierniki są twarde, dlatego na 2 do 3 dni odstawiamy je w chłodne miejsce pod przykryciem. W tym czasie skruszeją i na Wigilię będą wspaniale wilgotne i pachnące. 

Canva.com

Jak udekorować piernik?

Piernik staropolski możemy udekorować tradycyjnym lukrem lub lukrem królewskim. Możemy także polać go czekoladą. Tak upieczone pierniki możemy także przełożyć powidłami lub domowym dżemem owocowym albo kremem czekoladowym. Taki piernik to prawdziwy król świątecznych wypieków!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł