Canva.com

Top 3 przetwory z moreli od Magdy Gessler. Proste przepisy!

Powidła, dżemy, konfitury - wszystkie te pyszne przetwory możemy zrobić z pysznych, soczystych moreli. Dziś podzielimy się z wami trzema przepisami na dżemy i konfiturę morelową wedle przepisów od Magdy Gessler - uznanej restauratorki, która wprost uwielbia świeże wypieki wypełnione aż po same brzegi słodkimi nadzieniem.

Konfitura morelowa z miętą - przepis

Canva.com

Do przygotowania pysznej konfitury potrzebujemy:

  • 1,2 kg moreli
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • sok z 1 cytryny
  • pół szklanki listków melisy lub mięty
  • pół szklanki płatków migdałowych

Morele osuszamy i kroimy w paski. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na 4 godziny. Morele łączymy z ziołami i sokiem z cytryny. Nakładamy do wyparzonych słoików i odwracamy.

Dżem z moreli i gruszki - przepis

Canva.com

Pyszny dżem morelowy zrobimy z poniższych składników:

  • 1 kg żurawiny świeżej
  • 400 g gruszek
  • 5 pomarańczy
  • pół kilo cukru
  • litr czerwonego wina słodkiego

Żurawinę opłukujemy i pomarańczę obieramy oraz usuwamy pestki. Obieramy gruszki i kroimy w ćwiartki. Całość umieszczamy w garnku i gotujemy przez 1 godzinę. Wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Dżem morelowy z aromatycznym jabłkiem i cynamonem - przepis

Canva.com

Dżem morelowy wedle przepisu Magdy Gessler zrobimy z:

  • 1 kg moreli
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1 cynamon w laskach
  • anyż w gwiazdkach (5-6)

Morele osuszamy i kroimy w cząstki. Zagotowujemy je z cynamonem i anyżem oraz dodajemy cukier. Całość gotujemy przez 15 minut i zakręcamy w słoiczkach.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł