Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Tradycyjna pomidorowa na ostro? Dodaj curry i papryczkę chili
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa pomidorowa należy do polskich klasyków. Według sondaży uwielbia ją znaczna część społeczeństwa, a dla lwiej części jest ona jedną z ukochanych potraw. Tak samo, jak w przypadku żurku czy bigosu, zupa pomidorowa ma mnóstwo wersji, a każdy robi ją nieco inaczej. Poniżej znajduje się przepis na pikantną zupę pomidorową z makaronem, która jest idealna na jesienne i zimowe dni.
Składniki na 4 porcje
- 2 litry bulionu z kurczaka
- 400 l passaty pomidorowej
- 400 g piersi z kurczaka
- 7 ząbków czosnku
- 1 papryczka chilli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- curry i ostra papryka czerwona w proszku
- 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego
Sposób przygotowania pikantnej zupy pomidorowej
- Czosnek obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. Papryczkę chilli posiekaj drobno.
- Kurczaka umyj, osusz i odkrój wszystkie błonki oraz tłuszcz. Pokrój go w kostkę o rozmiarach 2 na 2 centymetry.
- W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią czosnek, papryczkę chilli oraz kurczaka doprawionego curry, solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Kiedy kurczak się usmaży, zalej całość bulionem i dodaj passatę pomidorową, a także ziele angielskie i liście laurowe. Zupa musi się gotować około 20 minut na małym ogniu.
- Dopraw ją papryką ostrą, solą i pieprzem według uznania. Zupę można podawać z makaronem lub ryżem. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Jak zagęścić zupę pomidorową, aby nie straciła koloru?
Zagęszczanie zupy pomidorowej za pomocą mąki to praktyka, która nie zawsze przynosi oczekiwane rezultaty. Oprócz utraty koloru, może także wpłynąć na zmianę smaku oraz aromatu. Warto więc sięgnąć po skuteczniejszy i delikatniejszy sposób – koncentrat pomidorowy.
Zupa z pomidorów i mozzarelli. Smak Toskanii na talerzu!
Kuchnia włoska słynie z wyjątkowych smaków, aromatycznych ziół i pysznych dań. Jednym z najbardziej klasycznych i uwielbianych w Toskanii jest zupa z pomidorów i mozzarelli. To proste, a jednocześnie niezwykle smaczne danie, które wyciąga na powierzchnię esencję włoskiego słońca i miłości do jedzenia.
Pomidorowa zupa krem z papryką: smaczny i zdrowy wybór
Jeśli jesteś miłośnikiem aromatycznych i sycących zup, to pomidorowa zupa krem z papryką jest idealnym daniem dla Ciebie. Ta wyjątkowa zupa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych. Dowiedz się jak ją zrobić i zachwyć swoich domowników pomidorówką jak marzenie!