Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i szafranem — puchowa i delikatna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wielkanocna baba drożdżowa — symbol świąt pieczony od stuleci
Babka drożdżowa to symbol polskiej Wielkanocy, znany w naszym kraju już od XVII wieku. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt wszystko wynagrodzi. Dobrze wyrobiona i wyrośnięta babka może stać się królową świątecznego stołu. Oto przepis na wspaniałą, wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami i najdroższą przyprawą świata, czyli złotym szafranem.
Składniki na babkę drożdżową z rodzynkami i szafranem
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
40 g drożdży
200 g cukru
10 żółtek
100 g miękkiego masła
25 ml spirytusu
1 g szafranu
½ szklanki rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
1 szczypta soli
Przygotowanie wielkanocnej baby drożdżowej z rodzynkami
Przygotowujemy zaczyn z drożdży i mleka. W dość dużej misce rozcieramy świeże drożdże z łyżką cukru i dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy ok. 150 g mąki, wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
Szafran zalewamy spirytusem i ostawiamy na około godzinę, po czym go odsączamy.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, miękkie masło, cukier i żółtka oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Musi być błyszczące, sprężyste i odchodzić od miski. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Musi podwoić objętość.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i szafran. Jeszcze raz zarabiamy.
Tak przygotowane ciasto drożdżowe przekładamy do dokładnie natłuszczonej formy na babkę — napełniamy ją do ok. ⅓ wysokości. Z tej porcji powinny wyjść 2 babki. Ciasto zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Babki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.
Ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmujemy z formy. Przed podaniem lukrujemy ją, posypujemy cukrem pudrem lub nasączamy ponczem.