Canva.com

Wiosenny chłodnik za kilka złotych. Smak podkręci... odrobina zsiadłego mleka

Wielu z nas ma swoje ulubione potrawy, do których lubi wracać wspomnieniami. Mogą one kojarzyć się z bezpiecznym dzieciństwem, ukochanymi osobami, które je dla nas przygotowywały lub rodzinnym domem. Najczęściej przywołujemy tradycyjne potrawy kuchni polskiej, które nie są trudne do powtórzenia. Wystarczy mieć oczywiście odpowiedni przepis, dzięki któremu krok po kroku przyrządzimy ulubione dania oraz powrócimy do dawnych lat.

Chłodnik to bardzo popularna i tania zupa przyrządzana głównie latem, ale nie tylko. To zupa bardzo obfita i pożywna, gdyż często musiała wystarczyć za pełny obiad. Przygotowywano ją bardzo chętnie ponieważ wszystkim smakowała, zaś niezbędne składniki pochodziły najczęściej z władnych upraw w przydomowym ogródku.

Chłodniki mogą być przygotowywane zarówno z owoców, jak i warzyw: te pierwsze są nieco bardziej słodkie, drugie natomiast jadamy na sposób wytrawny. Do przygotowania tradycyjnego chłodnika wykorzystamy ogórki, rzodkiewki i ziemniaki, a dodatkowo również kefir lub zsiadłe mleko (najlepsze byłoby oczywiście takie świeże i naturalne lecz dziś trudno już takie nabyć chyba, że mieszkamy na wsi). Do posypania wykorzystujemy posiekany koperek lub natkę pietruszki.

Składniki na chłodnik jak za dawnych lat

Canva.com

Do przyrządzenia sześciu porcji będą nam potrzebne: trzy ogórki, cztery ziemniaki, trzy jajka, trzy szklanki kefiru albo zsiadłego mleka, półtorej łyżki posiekanego szczypiorku, pęczek rzodkiewek, natka pietruszki, sok z cytryny, sól, cukier, koperek oraz kwaśna śmietana.

Wykonanie pysznego chłodnika

Przygotowanie chłodnika zaczynamy od połączenia kefiru (zsiadłego mleka) z chłodną, przegotowaną wcześniej wodą w proporcji 2:1. Schładzamy w lodówce. Jajka gotujemy na twardo, a ziemniaki w mundurkach. Zarówno jajka, jak i ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Rzodkiewki, ogórki oraz szczypiorek siekamy. Wszystko dokładnie mieszamy, solimy, doprawiamy odrobiną cukru i zalewamy przygotowanym wcześniej kefirem z wodą. Doprawiamy sokiem z cytryny i kwaśną śmietaną. Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł