Canva.com

Włoski chlebek z suszonymi pomidorami na drożdżach — idealny na piknik, do sałatki i dań z grilla

Włoski chlebek z suszonymi pomidorami to gratka dla miłośników domowego pieczywa. Jest łatwy w przygotowaniu, pyszny w smaku i bardzo ładnie wygląda. Będzie świetnym urozmaiceniem codziennego menu, a jego aromat przeniesie nas do słonecznej Italii.

Włoski chlebek z suszonymi pomidorami — pyszna przekąska

Chlebek z suszonymi pomidorami z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Będzie idealną propozycją na śniadanie, ale także możemy zabrać go na piknik lub zaserwować w czasie kolacji przy grillu. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek z sezonowych warzyw i chłodników. Tak naprawdę ten chlebek jest tak smaczny, że wystarczy podać go tylko z masłem lub odrobiną oliwy — im prościej, tym lepiej. Szczególnie dobrze smakuje wiosną i latem, dlatego właśnie teraz warto wypróbować nasz przepis. 

Składniki potrzebne na chlebek z suszonymi pomidorami

  • 450 g mąki pszennej typ 500 lub 550

  • 300 ml ciepłej wody

  • 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie)

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej

  • 12 suszonych pomidorów

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonej bazylii

Canva.com

Jak upiec chlebek z suszonymi pomidorami?

  1. Do niewielkiej miski wsypujemy suche drożdże oraz łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ok. 100 ml ciepłej wody i mieszamy. Zostawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Płyn musi się spienić.

  2. Do dużej miski, w której będziemy zarabiać ciasto, przesiewamy mąkę i mieszamy ją z łyżeczką soli. 

  3. Na środku mąki robimy wgłębienie, w którym umieszczamy suszoną bazylię, koncentrat pomidorowy oraz spienione drożdże. Dolewamy kolejne 100 ml wody i dokładnie mieszamy ciasto. Następnie, cały czas mieszając, wlewamy pozostałą wodę.

  4. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy w misce ok. 5 minut. Możemy także wyrabiać je na oprószonej mąką stolnicy. 

  5. Gdy jest już zwarte i sprężyste ponownie przekładamy je do miski i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na ok. 30 minut, aby podwoiło objętość.

  6. Suszone pomidory kroimy w paseczki i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Zarabiamy razem jeszcze ok. 3 minuty.

  7. Podłużną foremkę typu keksówka smarujemy masłem i napełniamy ciastem do ok. ⅓ wysokości. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

  8. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni Celsjusza i wstawiamy foremki z chlebkiem. Pieczemy ok. 35 - 40 minut aż skórka będzie złota.

  9. Upieczone chlebki pozostawiamy do przestygnięcia i jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremek. 

Canva.com

Ten pyszny chleb pachnący pomidorami i bazylią możemy przez kilka dni przechowywać w chlebaku, gdzie dość długo zachowuje świeżość. Ale przy tak apetycznym wypieku będzie to raczej trudne — chlebek zniknie w okamgnieniu. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł