canva.com

Wytrawna tarta z gruszką i orzechami włoskimi – imprezowy hit

Lubisz nieoczywiste połączenia smaków? Ta tarta z gruszką i orzechami włoskimi to prawdziwy hit każdej imprezy. Ale jest też świetną propozycją na danie obiadowe, czy w ramach kolacji. Tajemnicą jej smaku jest (prócz gruszek i orzechów) również ser pleśniowy. To on robi tutaj konkretną robotę, a bez niego ta tarta nie smakowałaby tak samo. Jak ją zrobić? Sprawdź!

Tarta z gruszką i orzechami włoskimi – składniki

Ta niezwykła tarta łączy w sobie wiele smaków, które razem tworzą niewiarygodnie pyszny mix. Składniki na tartę dzielimy na ciasto:

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 340 g mąki
  • 160 g masła
  • 60 dag orzechów włoskich (wcześniej zmielonych na mąkę)
  • 3 łyżki zimnej wody

I na nadzienie:

  • 200 g ulubionego sera pleśniowego
  • 6 gruszek
  • 250 ml kremówki
  • 4 jajka
  • 120 g orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • Sól i pieprz do smaku a także tymianek do przystrojenia
canva.com

Jak zrobić tartę z gruszką i orzechami włoskimi?

Jeśli chodzi o ciasto, to nie ma tutaj wielkiej filozofii. Tak naprawdę wkładamy wszystkie składniki do miseczki i dokładnie je razem zagniatamy. A później owijamy miskę folią aluminiową i spożywczą i umieszczamy ją w lodówce na około godzinę.

Po tym czasie rozgniatamy je na blaszce z papierem do pieczenia i chłodzimy jeszcze przez jakiś czas. Podpiekamy w 190 stopniach (po uprzednim nakłuciu widelcem) przez jakieś 12 minut.

Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Ser i orzechy włoskie również kroimy na mniejsze kawałki.

Jajka mieszamy z przyprawami oraz ze śmietaną. Ser z orzechami i gruszkami układamy na podpieczonym cieście i zalewamy wszystko mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy jeszcze przez około pół godziny.

Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, ozdabiamy tymiankiem (najlepiej świeżym).

Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł