Wytrawna tarta z gruszką i orzechami włoskimi – imprezowy hit
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tarta z gruszką i orzechami włoskimi – składniki
Ta niezwykła tarta łączy w sobie wiele smaków, które razem tworzą niewiarygodnie pyszny mix. Składniki na tartę dzielimy na ciasto:
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 340 g mąki
- 160 g masła
- 60 dag orzechów włoskich (wcześniej zmielonych na mąkę)
- 3 łyżki zimnej wody
I na nadzienie:
- 200 g ulubionego sera pleśniowego
- 6 gruszek
- 250 ml kremówki
- 4 jajka
- 120 g orzechów włoskich
- 3 łyżeczki rozmarynu
- Sól i pieprz do smaku a także tymianek do przystrojenia
Jak zrobić tartę z gruszką i orzechami włoskimi?
Jeśli chodzi o ciasto, to nie ma tutaj wielkiej filozofii. Tak naprawdę wkładamy wszystkie składniki do miseczki i dokładnie je razem zagniatamy. A później owijamy miskę folią aluminiową i spożywczą i umieszczamy ją w lodówce na około godzinę.
Po tym czasie rozgniatamy je na blaszce z papierem do pieczenia i chłodzimy jeszcze przez jakiś czas. Podpiekamy w 190 stopniach (po uprzednim nakłuciu widelcem) przez jakieś 12 minut.
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Ser i orzechy włoskie również kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka mieszamy z przyprawami oraz ze śmietaną. Ser z orzechami i gruszkami układamy na podpieczonym cieście i zalewamy wszystko mieszaniną jaj i śmietany. Pieczemy jeszcze przez około pół godziny.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, ozdabiamy tymiankiem (najlepiej świeżym).
Smacznego!