Canva.com

Zakopiańska kwaśnica w nowej odsłonie. Takiego składnika się nie spodziewasz

Masz ochotę na coś kwaśnego i uwielbiasz góralską kuchnię? Mamy dla Ciebie pyszną alternatywę. Sprawdź jakie składniki są potrzebne na zakopiańską kwaśnicę z... rybami.

Składniki

Do przygotowania tej regionalnej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 kg karpia,
  • 320 g kiszonej kapusty,
  • kilka suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
  • 3 średnie marchewki,
  • kawałek selera,
  • 1 duża pietruszka,
  • biała część pora,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • sok i skórka z cytryny,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 średnie liście laurowe,
  • 3 łyżki masła,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Rybę (karpia) umyjmy, oczyśćmy i wyfiletujmy. Następnie filety odłóżmy, a głowę, grzbiet, skórę przełóżmy do garnka. Garnek zalejmy 1,6 litra wody, dodajmy po 2 liście laurowe i ziele angielskie, gotujmy na małym płomieniu do otrzymania esencjonalnego wywaru. Filety z karpia pokrójmy na mniejsze kawałki, przełóżmy do miski.

Dodajmy posiekany czosnek, skórkę z cytryny, skropmy sokiem z cytryny, oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Odstawmy do zamarynowania na mniej więcej 60 minut. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzmy, pokrójmy w kostkę. Kapustką kiszoną drobno pokrójmy. Grzyby suszone zalejmy wodą, namoczmy i podgotujmy. W dużym garnku rozgrzejmy olej, dodajmy masło.

Przesmażmy pokrojone w kostkę warzywa, pozostałe liście i ziele angielskie. Całość podduśmy, dodajmy pokrojony w krążki por i przecedzony przez sitko wywar rybny. Całość zagotujmy i gotujmy przez kilka minut. Po tym czasie dodawajmy kawałki karpia i gotujmy do miękkości. Na koniec kwaśnicę doprawmy jeszcze solą, mielonym pieprzem czarnym i posypmy natką pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł