Canva.com

Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem. Oto przepis babci Jadzi

Zupa ogórkowa z mascarpone i chrzanem to pomysł na znakomite danie, które jednocześnie rozgrzewa i orzeźwia, a na pewno zachwyca smakiem oraz aromatem. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.

Składniki

  • 2l bulionu warzywnego
  • 400g ogórków kiszonych
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 5 łyżek mascarpone
  • 4 łyżki chrzanu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, pietruszkę i marchew obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Zagotuj wywar warzywny i przełóż do niego warzywa.
  2. Po pięciu minutach dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj całość aż zmiękną.
  3. Ogórki pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Duś je przez 10 minut, po czym dodaj do zupy.
  4. Do zupy dodaj mascarpone, śmietanę roztrzepaną z żółtkiem, chrzan i siekany koperek. Całość energicznie wymieszaj.
  5. Gotuj zupę przez kilka minut, a na koniec dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Serwuj na gorąco.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł