Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Zupa serowo-cebulowa. Dodaj odrobinę wina i poczuj smak Francji
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zupa serowo-cebulowa to danie, które przywodzi na myśl ciepłe części Francji. Rozgrzewa, pięknie pachnie i znakomicie smakuje. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Składniki na zupę serowo-cebulową
- 1,5l bulionu warzywnego
- 200ml białego wina wytrawnego
- 5 cebul
- 1 ząbek czosnku
- 10g masła
- 250g chleba
- 250g serka topionego śmietankowego
- 1 ziemniak
- 2 łyżki oleju
- Po szczypcie: ostrej papryki, słodkiej papryki, pieprzu białego, majeranku i tymianku
- Sól i pieprz czarny
- Natka pietruszki
Sposób przygotowania pysznej zupy serowo-cebulowej
- Rozgrzej olej w garnku z grubym dnem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Smaż ją partiami tak, żeby całość była rumiana.
- Ziemniaka i czosnek obierz. Ziemniaka pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do garnka z cebulą razem z odrobiną tymianku i parę minut duś. Na koniec dodaj majeranek i ostrą paprykę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Chleb porwij na nieregularne kawałki, ułóż na blasze z papierem do pieczenia i piecz przez 4 minuty.
- Cebulę zalej winem i redukuj aż alkohol odparuje. Dolej bulion i całość gotuj do miękkości warzyw przez jakieś pół godziny. Po tym czasie zmiksuj warzywa na aksamitny krem, dodaj serek topiony i zmiksuj jeszcze raz.
- Zupę rozlej do misek, posyp grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Confit z kaczki: Kulinarny szlachcic na Twoim stole
Confit z kaczki to tradycyjna potrawa francuska, która polega na konserwowaniu mięsa kaczki poprzez marynowanie w soli, a następnie powolne gotowanie w tłuszczu. Ten proces sprawia, że mięso staje się niezwykle miękkie i aromatyczne. Confit z kaczki jest jednym z najlepszych sposobów na przyrządzenie udka kaczki i może być przechowywane przez dłuższy czas zanurzone w wytopionym tłuszczu. Przed podaniem można je dodatkowo obsmażyć, aby uzyskać chrupiącą skórkę i intensywniejszy smak.
Babcia zdradziła mi sekret aromatycznego kremu z cebuli. Boska zupa na jesień
Jesień to czas, kiedy nasze podniebienia pragną czegoś ciepłego i aromatycznego. Nic nie sprawia mi większej radości niż przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Tym razem moja ukochana babcia podzieliła się ze mną sekretem swojego niezwykłego kremu z cebuli. To danie rozgrzewa serce i duszę, idealne na chłodne jesienne wieczory.
Kasztany jadalne - sezon tuż tuż!
Kasztany jadalne to pyszne i pożywne orzechy, które są popularne na całym świecie. Mają charakterystyczny smak i aromat, które sprawiają, że są idealne do różnych potraw. W tym artykule dowiesz się więcej o kasztanach jadalnych, jak je podawać, znajdziesz przepisy oraz porady dotyczące ich zakupu.