Canva.com
Briam - greckie smaki na wyciągnięcie ręki. Oto pomysł na #wege zapiekankę!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Warzywna zapiekanka w greckiej wersji to świetny sposób na pożywny i wypełniony po brzegi witaminami posiłek, który doskonale będzie komponował się w wersji wegetariańskiej, jak i podawany z mięsem. Przygotowanie tego greckiego specjału nie wymaga wielkich zasobów czasu i kulinarnych umiejętności na miarę najlepszych szefów kuchni. Efekt jest jednak powalający. Jak je przygotować?
Reklama
Niezbędne składniki na grecki Briam
- 3 małe cukinie
- 1 bakłażan
- 500g ziemniaków
- 2 duże pomidory
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- garść świeżego oregano
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 220g sera feta
Sposób przygotowania greckiej zapiekanki Briam
Canva.com
- Smarujemy oliwą naczynie żaroodporne. Na samym dnia układamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Na nich umieszczamy plasterki czosnku i całość doprawiamy solą. Skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy oregano. Następnie zajmujemy się drugą warstwą. Nakładamy plasterki cukinii i doprawiamy w identyczny sposób. Wówczas nakładamy plasterki bakłażana, posypujemy pokrojoną cebulką, resztą czosnku i oregano. Na samej górze umieszczamy plasterki pomidora. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i posypujemy oregano.
- Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Warzywa podajemy na gorąco wraz z serem feta.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Souvlaki z kurczaka - smak Grecji w Twojej kuchni
Souvlaki z kurczaka to popularne danie kuchni greckiej, które skradło serca wielu smakoszy na całym świecie. To proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie, które możemy podać jako główne danie lub na grillowanych pitych. W tym artykule podzielimy się przepisem na souvlaki z kurczaka oraz podpowiemy, jak podawać to pyszne danie.
Chińskie tofu z warzywami: Sekret kuchni azjatyckiej
Chińskie tofu z warzywami to smaczne i zdrowe danie, które jest popularne zarówno w kuchni chińskiej, jak i wśród miłośników wegetariańskiej kuchni z całego świata. Tofu, będące głównym składnikiem tego dania, jest bogate w białko roślinne i jest doskonałym źródłem składników odżywczych. W połączeniu z różnorodnymi warzywami, chińskie tofu staje się pełnowartościowym i sycącym posiłkiem.
Które warzywa są zdrowsze po ugotowaniu? Zaskakujące fakty dietetyczne
Jedzenie warzyw jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Ale czy wiesz, że sposób przygotowania warzyw może mieć wpływ na ich wartość odżywczą? Niektóre warzywa są lepsze po ugotowaniu, podczas gdy inne zachowują więcej składników odżywczych w surowej formie. Dowiedz się, które warzywa warto gotować, aby czerpać maksymalne korzyści zdrowotne.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl