Briam grecka zapiekanka w foremce
Canva.com

Briam - greckie smaki na wyciągnięcie ręki. Oto pomysł na #wege zapiekankę!

Warzywna zapiekanka w greckiej wersji to świetny sposób na pożywny i wypełniony po brzegi witaminami posiłek, który doskonale będzie komponował się w wersji wegetariańskiej, jak i podawany z mięsem. Przygotowanie tego greckiego specjału nie wymaga wielkich zasobów czasu i kulinarnych umiejętności na miarę najlepszych szefów kuchni. Efekt jest jednak powalający. Jak je przygotować?
Reklama

Niezbędne składniki na grecki Briam

  • 3 małe cukinie
  • 1 bakłażan
  • 500g ziemniaków
  • 2 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść świeżego oregano
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 220g sera feta

Sposób przygotowania greckiej zapiekanki Briam

Briam grecka zapiekanka na talerzu
Canva.com
  1. Smarujemy oliwą naczynie żaroodporne. Na samym dnia układamy pokrojone w plasterki ziemniaki. Na nich umieszczamy plasterki czosnku i całość doprawiamy solą. Skrapiamy odrobiną oliwy i posypujemy oregano. Następnie zajmujemy się drugą warstwą. Nakładamy plasterki cukinii i doprawiamy w identyczny sposób. Wówczas nakładamy plasterki bakłażana, posypujemy pokrojoną cebulką, resztą czosnku i oregano. Na samej górze umieszczamy plasterki pomidora. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i posypujemy oregano.
  2. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 1,5 godziny. Warzywa podajemy na gorąco wraz z serem feta.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama