Cordon Bleu z dodatkami na talerzu
canva.com

Cordon Bleu - zachwycający kotlet szwajcarski

Cordon Bleu to danie mięsne, które zyskało popularność na całym świecie. Pochodzi ono z Francji, a jego nazwa w języku francuskim oznacza "niebieską wstęgę". Nazwa ta nawiązuje do Orderu Świętego Ducha, który był nadawany przez króla Francji. Cordon Bleu to danie, które składa się z mięsa, sera i szynki. Jest to bardzo popularne danie w Szwajcarii, Niemczech, Austrii i innych krajach europejskich.
Reklama

Historia Cordon Bleu

Cordon Bleu zostało stworzone w Szwajcarii w latach 50. XX wieku. Początkowo danie to było przygotowywane z mięsa cielęcego, ale z czasem zaczęto używać także kurczaka i indyka. W Szwajcarii Cordon Bleu jest bardzo popularne i jest jednym z najczęściej zamawianych dań w restauracjach.

Z czym można jeść cordon bleu?

Cordon bleu to danie mięsne, które świetnie komponuje się z sałatką z pomidorów i ogórków oraz ziemniakami puree. Można również podać je z warzywnym risotto lub grillowanymi warzywami. Wino czerwone lub białe to idealny wybór do tego dania.
Cordon Bleu przekrojne na pół na talerzu
canva.com

Przepis na Cordon Bleu

Reklama

Przygotowanie Cordon Bleu nie jest trudne, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Oto przepis na to danie:

Składniki:

  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 4 sznycle cielęce
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia
Cordon Bleu na kamiennym półmisku
canva.com

Przygotowanie:

Reklama

1. Rozbij sznycle cielęce na cienkie plastry.

2. Na każdym plasterku mięsa połóż plasterek sera i szynki.

3. Zwiń mięso w rulonik i przypnij wykałaczką.

4. Wymieszaj jajka z mlekiem.

5. W misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz.

6. W drugiej misce umieść bułkę tartą.

7. Każdy rulonik obtocz w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej.

8. Rozgrzej olej na patelni i smaż ruloniki na złoty kolor.

9. Podawaj na ciepło.

Cordon Bleu z sałatką na talerzu
canva.com

Jak podawać Cordon Bleu?

Reklama

Cordon Bleu najlepiej podawać na ciepło, jako danie główne. Można go podać z ziemniakami, ryżem lub sałatką. Danie to świetnie smakuje z sosem pieczarkowym lub miodowo-musztardowym.

Porady dotyczące przygotowania Cordon Bleu

  • Przed przygotowaniem mięsa należy je dokładnie rozbijać, aby było cienkie i miękkie.
  • Przed smażeniem ruloników należy je schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • Podczas smażenia należy uważać, aby bułka tarta nie przypaliła się.
  • Jeśli nie lubisz szynki, możesz ją zastąpić boczkiem lub szynką parmeńską.

Niezwykłe kotleciki na co dzień i od święta

Cordon Bleu to smaczne danie mięsne, które zyskało popularność na całym świecie. Pochodzi ono z Francji, a jego nazwa nawiązuje do Orderu Świętego Ducha. Cordon Bleu składa się z mięsa, sera i szynki, a jego przygotowanie nie jest trudne. Podawać można go z ziemniakami, ryżem lub sałatką, a świetnie smakuje z sosem pieczarkowym lub miodowo-musztardowym.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama