Kurczak
Canva.com

Dlaczego nie można myć kurczaka przed przyrządzeniem? Ten powód szokuje!

Często na forach kulinarnych czytamy, że ktoś myje kurczaka przed przyrządzeniem na patelni lub w piekarniku. To ogromny błąd, który może odbić się na naszym zdrowiu, a nawet życiu. Dlaczego? Wyjaśniamy!
Reklama

Drób jest jednym z najchętniej i najczęściej spożywanych rodzajów mięs w Polsce. Kurczaka nie brakuje w wielu polskich domach w trakcie niedzielnego obiadu. Przygotowanie fileta z kurczaka pod pierzynką, czy skrzydełek na ostro jest banalnie proste, a smak jest delikatny i bardzo dobry! Nie każdy jednak wie, że mycie drobiu wiąże się z prawdziwą bombą bakterii. Gdy myjemy kurczaka, to możemy być prawie pewni, że bakterie rozniosą się po wszystkich akcesoriach kuchennych.

O jakie bakterie chodzi?

Kurczak
Canva.com

Surowe mięso z kurczaka często jest pokryte groźną dla naszego zdrowia salmonellą oraz laską zgorzeli gazowej. Warto wiedzieć, że mycie mięsa drobiowego wcale nie zabije, ani nie usunie drobnoustrojów, a wręcz przeciwnie - pozwoli im rozprzestrzeniać się na zlewie, blacie kuchennym, czy sztućcach. To, co może zabić bakterie to wysoka temperatura i odpowiednia termiczna obróbka kurczaka.

Reklama

Jak przygotować zatem kurczaka?

Na początku przygotowujemy deskę do krojenia mięsa. Deskę i wszystkie inne naczynia, np. miseczki lub tacki warto sparzyć przed kontaktem z durowym mięsem.

Blat kuchenny należy w pełni zdezynfekować, a wybrudzonych rąk podczas krojenia, czy filetowania mięsa nie wycierać w ściereczkę kuchenną, tylko w jednorazowy ręcznik papierowy. Dzięki temu kuchnia będzie wolna od bakterii i zawsze czysta.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama