dżem truskawkowy
Canva.com

Domowy dżem truskawkowy: jak go przygotować i jakie są jego zalety?

Czy jest coś lepszego niż domowy dżem truskawkowy? Świeże truskawki, cukier i trochę czasu - to wszystko, czego potrzebujesz, aby stworzyć pyszny dżem, który z pewnością zadowoli Twoje podniebienie.Podpowiadamy jak zrobićprzepyszny dżem truskawkowy, opowiemy o jego właściwościach zdrowotnych, jak go podawać oraz udzielimy kilku porad dotyczących uprawy truskawek. Przeczytaj także kilka ciekawostek na temat tego popularnego przysmaku.
Reklama

Przepis na dżem truskawkowy

Przygotowanie dżemu truskawkowego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Oto przepis na 1 kg truskawek:

  1. Umyj truskawki i usuń szypułki.
  2. Przełóż owoce do garnka i dodaj cukier w proporcji 1:1 (czyli 1 kg truskawek na 1 kg cukru).
  3. Dodaj sok z jednej cytryny i wymieszaj składniki.
  4. Odstaw owoce na kilka godzin, aby puściły sok.
  5. Włóż garnek na ogień i gotuj dżem na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż zgęstnieje.
  6. Przełóż gorący dżem do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem, aby się zamknął.
  7. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.

Twój domowy dżem truskawkowy jest gotowy! Możesz go podawać na kanapkach, do naleśników, gofrów czy jogurtu.

Reklama

Możesz także wykorzystać go do wypieków, np. muffinek czy ciasteczek.

Dżem truskawkowy w słoiczku i na kanapce
Canva.com

Właściwości zdrowotne dżemu truskawkowego

Dżem truskawkowy to nie tylko pyszny przysmak, ale także źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Truskawki są bogate w witaminę C, witaminę K, kwas foliowy oraz błonnik. Ponadto, zawierają naturalne związki, takie jak antocyjany, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Cukier, który dodajemy do dżemu, niestety nie jest korzystny dla naszego zdrowia, dlatego warto spożywać go z umiarem.

Reklama

Jak podawać dżem truskawkowy?

Dżem truskawkowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Możesz go podawać na kanapkach z masłem lub serem, do naleśników, gofrów, placków czy jogurtu. Możesz także wykorzystać go do wypieków, np. muffinek czy ciasteczek. Dżem truskawkowy świetnie komponuje się z innymi owocami, np. malinami, borówkami czy jagodami.

Porady dotyczące uprawy truskawek

  • Truskawki najlepiej uprawiać na słonecznym stanowisku.
  • Przed zasadzeniem truskawek warto przygotować glebę, dodając do niej nawóz organiczny.
  • Truskawki najlepiej sadzić wiosną lub jesienią.
  • Podlewanie truskawek powinno odbywać się regularnie, ale nie należy przesadzać, aby nie doprowadzić do zbyt dużej wilgotności gleby.
  • Po zbiorze truskawek warto przyciąć liście i pozostawić jedynie kilka najmocniejszych, aby roślina mogła zregenerować siły przed kolejnym sezonem.

Ciekawostki o dżemie truskawkowym

  • W Polsce najwięcej truskawek uprawia się w województwie wielkopolskim.
  • Truskawki są jednym z najpopularniejszych owoców na świecie.
  • W dżemie truskawkowym można dodać różne przyprawy, np. cynamon, imbir czy wanilię, aby nadać mu nieco innego smaku.
  • W niektórych krajach dżem truskawkowy jest podawany do mięs, np. do pieczonej kaczki.

Zrób to sam! Pyszny i zdrowy truskawkowy przysmak.

Dżem truskawkowy to pyszny i zdrowy przysmak, który możesz przygotować w domu zaledwie w kilka prostych kroków. Truskawki są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak witamina C, kwas foliowy czy błonnik. Dżem truskawkowy możesz podawać na kanapkach, do naleśników, gofrów czy jogurtu, a także wykorzystać do wypieków. Pamiętaj, żeby spożywać go z umiarem. Jeśli chcesz samodzielnie uprawiać truskawki, warto pamiętać o kilku poradach dotyczących pielęgnacji roślin.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama