Doskonała zupa ziemniaczana z tajemniczym włoskim składnikiem!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na zupę ziemniaczaną z serkiem mascarpone
Ziemniaki to bezsprzecznie najpopularniejsze warzywo w Polsce czy nam się to podoba, czy też nie. Obłe bulwy w żółtawej łupinie mają zarówno swoich oddanych zwolenników, jak i przeciwników, dla których ziemniak to nudne warzywo.
Jeśli też zaliczasz się do tej grupy, to zapewniam Cię, że po tym przepisie zmienisz zdanie. Doskonała zupa ziemniaczana z tajemniczym składnikiem dostarcza wyjątkowych doznań smakowych! Jesteś ciekawa co to za składnik?
Składniki na ziemniaczany krem- 1 kg ziemniaków
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml bulionu wołowego (lub warzywnego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 pietruszka (korzeń)
- pół korzenia selera
- kilka listków świeżej bazylii
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- białe lub ciemne pieczywo (na grzanki)
- 50 g orzechów nerkowca
Zupa ziemniaczana – przygotowanie krok po kroku
Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do najprzyjemniejszego procesu, jakim niewątpliwie jest gotowanie! Gwarantuję Ci jednak, że nawet jeśli w swoim mniemaniu nie jesteś w tym najlepsza, to w przypadku tego przepisu powinnaś poradzić sobie bez szwanku!
- Ziemniaki, pietruszkę oraz selera umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę średniej wielkości. Wrzuć je do większego garnka, zalej zimną wodą (aby lustro wody tylko delikatnie przykryło warzywa) i ugotuj. Gdy będą już wystarczająco miękkie dolej szklankę bulionu mięsnego lub warzywnego i zdejmij z palnika
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, a następnie wszystko dokładnie zmiksuj przy użyciu ręcznego blendera. Gdy krem będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę wody
- Na koniec dopraw zupę krem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pamiętaj, aby każdą przyprawę dodawać stopniowo, mieszać i próbować dania przed dalszym doprawianiem – to częsty błąd, który może doprowadzić do zepsucia ziemniaczanki
Z czym podawać ziemniaczaną zupę
Krem ziemniaczany z serkiem mascarpone doskonale komponuje się z przygotowanymi na patelni grzankami z białego lub ciemnego pieczywa.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać ją z kaszą, ryżem lub makaronem – co kto lubi. Równie intrygującym i doskonałym połączeniem są delikatnie podsuszone w piekarniku plastry surowego boczku.
Smacznego!