Na białej paterze kawałek ciasta fale dunaju
canva.com

Fale Dunaju - przepis siostry Anastazji jak ze snu!

Jeśli szukasz przepisu na pyszne i efektowne ciasto, to dobrze trafiłaś! Fale Dunaju to jedno z ulubionych ciast Polek. Charakterystyczna fala z zatopionymi w niej wiśniami, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu, robi wrażenie na każdym stole. A najlepszy, przepis na to ciasto to ten siostry Anastazji.
Reklama

Fale dunaju - przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 300 g mąki
  • 6 jajek L
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 budynie śmietankowe
  • 5 łyżek cukru
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 słoik wiśni w kompocie/syropie

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę.
  2. Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  3. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
  4. Podziel ciasto na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej wiśnie z kompotu.
  5. Wlej połowę jasnej części ciasta do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
  6. Na jasną warstwę wylej masę budyniową przygotowaną z dwóch budyniów, przygotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Na wierzch warstwy jasnej wyłóż wiśnie i wylej pozostałą część ciemnego ciasta i wyrównaj powierzchnię.
  8. Wlej pozostałą część jasnego ciasta.
  9. Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut.
  10. Gotowe ciasto ostudź i polej polewą czekoladową.
W białej misce nasypana jest mąka, kawałki masła i dwa rozbite jajka. Obok biała cukierniczka z dwiema laskami wanilii
canva.com

Porady siostry Anastazji:

  • Przed podaniem ciasta, warto je schłodzić w lodówce, wtedy ładniej się kroi.
  • Do masy budyniowej możesz dodać odrobinę cukru wanilinowego, żeby była bardziej aromatyczna.
  • Jeśli nie przepadasz za wiśniami, możesz je zastąpić innymi owocami, np. truskawkami lub malinami.
  • Ciasto możesz upiec także w okrągłej formie, wówczas ładnie się prezentuje w formie tortu.

Pytania i odpowiedzi:

Jak przechowywać Fale Dunaju?

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, szczególnie w gorące dni. Można je także zamrozić i odmrozić w temperaturze pokojowej przed podaniem.

Czy można zrobić Fale Dunaju bez jajek?

Tak, można zastąpić jajka bananami lub zmieloną siemieniem lnianym wymieszanym z wodą. W tym drugim przypadku proporcje to 1 łyżka siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami wody na jedno jajko.

Jak zrobić Fale Dunaju bez cukru?

Reklama

Można zastąpić cukier pudrem ksylitolem lub stewią. Pamiętaj jednak, żeby stosować je w odpowiednich proporcjach i dostosować ilość płynów do ciasta.

Ciasto idealne na każdą okazję:

Fale Dunaju to ciasto, które zrobi wrażenie na Twoich gościach. Dzięki prostemu przepisowi siostry Anastazji, możesz je łatwo przygotować w domu. Pamiętaj o dodaniu wiśni z kompotu, bo to właśnie one nadają mu charakterystyczną falę. Przepis na Fale Dunaju to także świetny pomysł na urodzinowy tort, który z pewnością zrobi wrażenie na jubilacie.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama