fasolka po bretońsku
canva.com

Fasolka po bretońsku jak u mamy: Smak dzieciństwa!

Przedstawiamy przepis na pyszną fasolkę po bretońsku, taką jaką przygotowywała mama. Przekonaj się, że to tradycyjne danie może być nie tylko smaczne, ale również zdrowe i proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz odrobina czasu, aby cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem.
Reklama

Wybór odpowiedniej fasoli

Wybierając fasolę do przygotowania tego dania, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Ważne jest, aby fasola była dobrej jakości i świeża. Można wybierać między różnymi odmianami fasoli, takimi jak Piękny Jaś, Aura lub Igołomska.

Fasola sucha czy z puszki?

Jeśli chodzi o wybór między fasolą suchą a fasolą z puszki, warto wziąć pod uwagę czas przygotowania dania. Fasola sucha wymaga namoczenia przez kilka godzin, co wydłuża czas przygotowania potrawy, natomiast fasola z puszki jest już gotowa do użycia.

fasola
canva.com

Przepis na fasolkę po bretońsku

Reklama

Przedstawiamy klasyczny przepis na fasolkę po bretońsku. Składniki, które będą potrzebne to:

  • 400 g białej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 500 g kiełbasy (np. podwawelskiej lub śląskiej)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, ostra papryka

Sposób przygotowania

  1. Fasolę namoczyć przez co najmniej 12 godzin, a następnie ugotować na półmiękko.
  2. W międzyczasie pokroić wędzony boczek oraz kiełbasę w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
  3. Na patelni podsmażyć boczek, a następnie dodać kiełbasę, cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula zacznie się rumienić.
  4. Dodać do patelni passatę pomidorową, przyprawy, ziele angielskie i liście laurowe. Całość dusić przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Gdy fasola będzie już półmiękka, dodać do niej zawartość patelni i gotować razem przez kolejne 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
  6. Przed podaniem doprawić fasolkę solą, pieprzem i ostrą papryką według własnego smaku.
Fasolka po bretońsku jak u mamy
canva.com

Jak podać fasolkę po bretońsku?

Reklama

Fasolkę po bretońsku można podawać na różne sposoby. Najpopularniejsze z nich to:

  • Samodzielne danie podane z kromką świeżego pieczywa
  • Podanie z makaronem lub ryżem
  • Dodatek do fasolki w postaci świeżych ziół, takich jak bazylia, oregano czy tymianek

Fasolka po bretońsku - obiad jak u mamy

Fasolka po bretońsku jak u mamy to tradycyjne, smaczne danie, które z łatwością można przygotować w domu. Pamiętaj o wyborze odpowiedniej fasoli oraz doprawianiu dania według własnych preferencji smakowych. Fasolkę można podawać na różne sposoby, dzięki czemu każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama