canva.com
Gulasz z indyka - HIT!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Czy wiesz, że gulasz z indyka to jedno z najzdrowszych dań mięsnych? Indyk jest bogaty w białko, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu, co czyni go idealnym składnikiem diety. W dodatku, gulasz z indyka jest pyszny i łatwy do przygotowania. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na gulasz z indyka oraz poradami dotyczącymi jego podawania.
Reklama
Jak przygotować gulasz z indyka?
Oto przepis na pyszny gulasz z indyka:
Składniki:
- 500 g mięsa z piersi indyka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 2 pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a papryki i pomidory w paski.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek.
- Dodaj mięso i smaż przez około 5 minut, aż zbrązowieje z każdej strony.
- Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 5 minut.
- Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz bulion i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
canva.com
Jak podawać gulasz z indyka?
Gulasz z indyka można podawać na wiele sposobów. Najlepiej smakuje z ryżem lub ziemniakami, ale równie dobrze pasuje do makaronu lub kaszy. Można go również podawać z pieczywem lub z sałatką.
Reklama
Gulasz z indyka to danie, które najlepiej smakuje na ciepło.
Porady dotyczące przygotowania gulaszu z indyka
- Wybierz dobrej jakości mięso z piersi indyka, które jest chude i mało tłuste.
- Przed smażeniem mięsa, osusz je papierowym ręcznikiem, aby uniknąć nadmiaru wilgoci.
- Podczas smażenia mięsa, nie przesadzaj z ilością oleju. Indyk jest już sam w sobie nie jest tłusty, więc nie potrzebuje dużo tłuszczu do smażenia.
- Dodaj paprykę i pomidory dopiero wtedy, gdy mięso będzie już łądnie zrumienione. Dzięki temu warzywa zachowają swoją chrupkość i nie będą rozgotowane.
- Jeśli chcesz, aby gulasz był bardziej gęsty, możesz dodać do niego mąkę lub zagęścić go puree ziemniaczanym.
Zobacz także
Gulasz jak z najlepszej restauracji
Gulasz z indyka to pyszne i zdrowe danie, które można przygotować w kilka prostych kroków. Wystarczy wybrać dobrej jakości składniki i zastosować kilka prostych trików, aby gulasz był jeszcze smaczniejszy. Gulasz z indyka można podawać na wiele sposobów i zawsze będzie smakował wybornie. Spróbuj go już dziś!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Karkówka z pieczarkami i cebulą : Doskonała!
Są potrawy, które kojarzą się z domowym, ciepłym obiadem. Jednym z takich dań jest karkówka z pieczarkami i cebulą. To połączenie mięsa, warzyw i przypraw sprawia, że danie to zawsze smakuje wyjątkowo. W tym artykule przedstawimy przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą oraz podpowiemy, jak podawać to danie i jakie porady warto wziąć pod uwagę podczas jego przygotowania.
Schab gotowany - hit!
Schab gotowany to jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań mięsnych. Można go podawać na ciepło, na zimno, jako danie główne lub dodatek do sałatek i kanapek. W tym artykule przedstawimy przepis na schab gotowany oraz kilka porad, jak go podawać.
Pizza - bez wyrastania w ekspresowym tempie!
Czy wiesz, że można przygotować pyszną pizzę bez konieczności oczekiwania na wyrastanie ciasta? Tak, to możliwe! W tym artykule przedstawimy Ci przepis na pizzę bez wyrastania, a także podpowiemy, jak ją podawać i udzielimy kilku porad.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl