Zielony koktajl z jarmużu
Canva.com

Jak przygotować pyszny koktajl z jarmużu? 1 szklanka to prawdziwa bomba witaminowa

Jarmuż jest bardzo zdrowy, ale często jest przygotowywany w niewłaściwy sposób. Większość ludzi nie wie, jak właściwie gotować jarmuż i nie wykorzystuje go w pełni. W tym artykule zdradzę wam, jak zrobić pyszne, zdrowe i bogate w witaminy smoothie z jarmużu. To doskonała propozycja na orzeźwienie w trakcie upałów!
Reklama

Co to jest jarmuż?

Zielony koktajl z jarmużu
Canva.com

Jarmuż to zielona roślina liściasta, która jest bogata w składniki odżywcze, które mogą być korzystne dla naszego zdrowia. Jest to również warzywo bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Oprócz tego jest również bogaty w błonnik i może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Może być spożywany na surowo lub ugotowany. Najczęściej dodaje się go do zup, sosów warzywnych, koktajli oraz zdrowych sałatek.

Jak przygotować aksamitny koktajl z jarmużu?

Zielony koktajl z jarmużu
Canva.com

Aby zrobić smoothie z jarmużu, potrzebujemy blendera. Jarmuż należy dokładnie umyć i wysuszyć. Następnie trzeba pokroić jarmuż na małe kawałki. Możemy użyć noża lub robota kuchennego. Następnie wkładamy pokrojony jarmuż do blendera i dodajemy mleko. Wrzucamy lód do blendera i miksujemy, aż lód zostanie całkowicie rozdrobniony. Następnie dodajemy miód, wanilię i nasiona chia. Całość miksujemy przez około 30 sekund. Na koniec przelewamy koktajl do wysokiej szklanki i możemy go podawać, np. ze świeżą pomarańczą lub truskawkami.

Reklama

Jeśli macie ochotę na owocowy koktajl z dodatkiem jarmużu, to wystarczy, że zblendujecie to zielone warzywo z mrożonym mango, ananasem, truskawkami. Do tego dodajemy odrobinę wody kokosowej, garść lody oraz łyżkę miodu i pół szklanki mleka migdałowego. Mrożone owoce możemy przygotować samodzielnie lub kupić w supermarkecie.

Ugotowany też smakuje wyśmienicie

Jarmuż można gotować na wiele sposobów. Możecie go ugotować w woku lub na patelni, można też ugotować na parze. Wiele osób podsmaża liście jarmużu z oliwą z oliwek lub masłem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama