Gotowane ziemniaki w garnku.
Canva

Jak wykorzystać ugotowane ziemniaki? Sprawdź 3 sposoby na wczorajsze ziemniaki!

Nie lubisz marnować jedzenia? Szukasz pomysłów jak wykorzystać produkty, których nie udało się zjeść od razu? Zobacz, co możesz wyczarować z ziemniaków. Przekonaj się jak smaczne i proste w przygotowaniu są to dania. Co więcej, robi się je bardzo szybko. Sprawdź koniecznie, jak je przygotować.
Reklama

Ziemniaki z jajkiem i parówkami

To danie jest banalnie proste do wykonania. Potrzebne będą:

  • gotowane ziemniaki
  • jajka
  • cebula
  • parówki
  • olej
  • sól
  • pieprz

Cebulę należy obrać z łupiny i poszatkować. Parówki należy pokroić na plasterki. Ziemniaki również pokroić na plasterki lub w dużą kostkę.

Rozgrzać patelnię, kiedy będzie już odpowiednio ciepła, wlać na nią olej. Po chwili wrzucić i zeszklić cebulę. Następnie dodać na patelnię ziemniaki.

Kiedy ziemniaki i cebula się zarumienią, należy wbić na patelnię jajka i zmieszać wszystko. Następnie trzeba dodać sól i pieprz. Kiedy jajka się zetną, jedzenie będzie gotowe!

Pieczone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym.
Canva

Pieczone ziemniaki

Reklama

W tym daniu tak naprawdę można wykorzystać różne przyprawy, w zależności od tego, co kto lubi. Polecany jest zwłaszcza tymianek lub rozmaryn, ponieważ bardzo dobrze komponują się z ziemniakami. Można też kupić gotowe mieszanki z przyprawami.

A jak przygotować pieczone ziemniaki? Należy pokroić je w kostkę, polać odrobiną oleju, posypać ulubionymi przyprawami i wszystko wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki położyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawić je do środka. Od czasu do czasu należy je przemieszać.

Ziemniaki będą gotowe, kiedy się zarumienią.

Placki ziemniaczane ze śmietaną i szczypiorkiem.
Canva

Placki z gotowanych ziemniaków

Reklama

Proporcje reszty składników zależą od tego, ile jest ziemniaków. Na pół kg potrzebne będzie jedno jajko i 2 łyżki mąki:

  • gotowane ziemniaki
  • cebula
  • jajko
  • mąka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Cebulę powinno się drobno pokroić, następnie przesmażyć na patelni, aż się zeszkli. Ziemniaki pognieść widelcem, ewentualnie zblendować lub przepuścić przez praskę.

Wymieszać ze sobą ziemniaki, cebulę, jajko, pieprz, sól i poszatkowaną natkę pietruszki.

Dobrze rozgrzać patelnię, wlać na nią olej i kiedy on też uzyska odpowiednią temperaturę zacząć nakładać masę ziemniaczaną za pomocą łyżki.

Placki smażyć z obu stron, aż się zarumienią.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama