Kalafior panierowany
Canva.com

Jak zrobić pyszne, chrupiące różyczki kalafiora? Poznaj przepis na panierkę!

Kalafior ma wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto wzbogacić tym cennym warzywem codzienną dietę. Zdradzamy wam przepis na aromatyczną i chrupiącą panierkę, która doskonale pasuje do delikatnego kalafiora.
Reklama

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Kalafior panierowany
Canva.com

Kalafior to warzywo, które jest świetne dla zdrowia. Ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, co sprawia, że jest to świetne jedzenie do jedzenia podczas próby utraty wagi.

Kalafior jest bogaty w błonnik, potas i witaminę C. To wegetariańskie może również pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Kalafior jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają zapobiegać rakowi i chorobom serca.

Składniki potrzebne do przygotowania chrupiącego kalafiora

Reklama

Chrupiącą panierkę przygotujemy z tych składników:

  • 1 kalafior
  • 2 jajka
  • sól
  • 10 dag twardego, żółtego sera, np. parmezanu
  • 2/3 szklanki tartej bułki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • olej

Jak zrobić panierowane różyczki?

Kalafior panierowany
Canva.com
  1. Na początku oczyszczamy całego kalafiora i dzielimy na małe różyczki.
  2. Wodę w garnku zagotowujemy i solimy.
  3. Wrzuć do wody różyczki kalafiora i gotuj je przez 5 minut.
  4. Jajka mieszamy z wodą za pomocą rózgą. Starty ser mieszamy z tartą bułką, czosnkiem oraz papryką.
  5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Różyczki kalafiora zanurzamy w jajku i pieczemy wszystko przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama