Grillowana pierś z kurczaka podana razem z warzywami  i kaszą.
Canva

Nie masz czasu, a masz ochotę na sycące mięso? Oto sposób na kurczaka w pieprzu!

Kurczak w pieprzu cytrynowym to szybki i łatwy przepis na danie, które można w całości przygotować na jednej patelni. Sprawdzi się w przypadku zabieganych osób, które chcą błyskawicznie przygotować na obiad coś pysznego. Jak go zrobić? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama
Składniki na pysznego kurczaka
  • 500g piersi z kurczaka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Pół szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania kurczaka w pieprzu

  1. Kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pozbaw błonek oraz tłuszczu.
  2. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę i pokrój cały owoc w plasterki.
  3. Wsyp do miski mąkę, pieprz cytrynowy, sól i startą skórkę z cytryny. Całość wymieszaj z piersiami z kurczaka i dokładnie je natrzyj.
  4. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż kurczaka po pięć minut z każdej strony aż nabierze rumianego koloru.
  5. Dodaj bulion, plasterki cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś całość przez dziesięć minut aż sos zgęstnieje. Porcje kurczaka posyp posiekaną natką pietruszki.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama