Gulasz z kurczaka, który pokochasz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepis na gulasz z kurczaka
Do przygotowania gulaszu z kurczaka potrzebujemy
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebule i papryki kroimy w paski, a czosnek drobno siekamy.
- Filety z kurczaka kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor.
- Dodajemy paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut.
- Dodajemy kurczaka i smażymy, aż mięso zetnie się z każdej strony.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, papryki, oregano, tymianek i słodką mieloną paprykę. Wszystko mieszamy.
- Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 30 minut.
- Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać gulasz z kurczaka
Gulasz z kurczaka najlepiej podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Można również dodać do niego warzywa, takie jak marchewka czy cukinia. Podajemy go na gorąco, posypany natką pietruszki lub koperkiem.
Porady
- Do gulaszu z kurczaka można dodać również grzyby, które nadadzą mu wyjątkowego smaku.
- Jeśli chcemy, aby gulasz był bardziej kremowy, możemy dodać do niego łyżkę śmietany.
- Przed podaniem można posypać gulasz startym serem.
- Gulasz z kurczaka można przechowywać w lodówce przez około 2-3 dni.
Właściwości zdrowotne gulaszu z kurczaka
Gulasz z kurczaka to danie, które ma wiele wartości odżywczych. Kurczak jest źródłem białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni oraz tkanki łącznej.
Papryka zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu oraz przyspiesza gojenie się ran. Czosnek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a oregano i tymianek wspomagają trawienie i działają antybakteryjnie.
Gulasz idealny? Tylko z kurczaka!
Gulasz z kurczaka to pyszne i zdrowe danie, które warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Przepis na jego przygotowanie jest prosty, a właściwości odżywcze sprawiają, że jest to danie pełnowartościowe i pożywne. Można go podawać na wiele sposobów, a dodatek grzybów czy śmietany sprawi, że będzie jeszcze bardziej aromatyczny.