Rosół z niecodziennym składnikiem. Niesamowity przepis Ewy Wachowicz
Do przeczytania w ok. 2 min.
Choć najczęściej podajemy rosół w formie klarownego bulionu z makaronem, to może on być bardziej pożywny. Wystarczy, że podamy go z gotowanym mięsem i warzywami np. marchewką i pietruszką. Polecamy przepis Ewy Wachowicz na oryginalny rosół z dodatkiem wątróbki i wielu zdrowych warzyw. Ugotuj taką zupę i przekonaj się, że w takiej wersji także smakuje wyśmienicie.
Rosół z wątróbką - przepis Ewy Wachowicz
Składniki:
- 50 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
- 1 kg wołowiny z kością
- pół korzenia selera
- 1 pietruszka
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 listki laurowe
- 1 duża cebula
- 2 różyczki kalafiora
- kilka rzodkiewek
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 1 kalarepa
- 1 goździk
- natka pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Jak ugotować rosół z watróbką?
Zaczynamy od opłukania mięsa i umieszczenia go w garnku. Zalewamy je chłodną wodą i dodajemy obrane warzywa: seler, pietruszkę, marchewki oraz opieczoną cebulę. Wrzucamy też listki laurowe, goździk, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy wywar na niewielkim gazie do wrzenia. Usuwamy szumowinę, gotujemy na małym palniku ok. 2,5 godziny.
Kalafior myjemy, kalarepę obieramy i kroimy na kawałki, natomiast wątróbkę i rzodkiewki oczyszczamy. Przygotowane składniki przekładamy do gotującej się zupy. Gotujemy pod przykrywką przez pół godziny, a na końcu doprawiamy do smaku. Rosół serwujemy z ugotowanymi ziemniakami i wątróbką oraz kalafiorem i rzodkiewką z bulionu. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!