Zupa pomidorowa. Obok leżą pomidory.
Canva

Tradycyjna pomidorowa na ostro? Dodaj curry i papryczkę chili

Zupa pomidorowa należy do polskich klasyków. Według sondaży uwielbia ją znaczna część społeczeństwa, a dla lwiej części jest ona jedną z ukochanych potraw. Tak samo, jak w przypadku żurku czy bigosu, zupa pomidorowa ma mnóstwo wersji, a każdy robi ją nieco inaczej. Poniżej znajduje się przepis na pikantną zupę pomidorową z makaronem, która jest idealna na jesienne i zimowe dni.
Reklama

Składniki na 4 porcje

  • 2 litry bulionu z kurczaka
  • 400 l passaty pomidorowej
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • curry i ostra papryka czerwona w proszku
  • 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania pikantnej zupy pomidorowej

  1. Czosnek obierz i pokrój w średniej grubości plasterki. Papryczkę chilli posiekaj drobno.
  2. Kurczaka umyj, osusz i odkrój wszystkie błonki oraz tłuszcz. Pokrój go w kostkę o rozmiarach 2 na 2 centymetry.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią czosnek, papryczkę chilli oraz kurczaka doprawionego curry, solą, pieprzem i ostrą papryką.
  4. Kiedy kurczak się usmaży, zalej całość bulionem i dodaj passatę pomidorową, a także ziele angielskie i liście laurowe. Zupa musi się gotować około 20 minut na małym ogniu.
  5. Dopraw ją papryką ostrą, solą i pieprzem według uznania. Zupę można podawać z makaronem lub ryżem. Jest niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama