Wieczna młodość dzięki pomidorom? To się stanie, gdy codziennie będziesz je spożywać
Do przeczytania w ok. 2 min.
Bez względu na rodzaj i kolor, pomidor to warzywo, które na stale gości w naszej kuchni, praktycznie o każdej porze roku. No właśnie... warzywem. Tutaj mamy do czynienia z kwestią sporną, bo czy pomidor to tak właściwie warzywo? Z punktu widzenia nauki jest on owocem, gdyż zawiera w sobie nasiona. Niemniej jednak w powszechnej świadomości, jak i patrząc na niego przez pryzmat kulinarny, funkcjonuje on jako warzywo i tak go w uproszczeniu można nazywać. Jakkolwiek byśmy pomidora nie nazywali, to nie zmienia to faktu, że posiada on w sobie dużo prozdrowotnych właściwości.
Właściwości spowalniające starzenie
Pomidor zawiera w sobie ogromne ilości witaminy C, która bardzo korzystnie wpływa na skórę, ujędrniając ją, nadając blasku i chroniąc przed wolnymi rodnikami. W pomidorze zawarty jest też likopen, zwany też karotenoidem. Likopen pomaga chronić skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Spożywanie pomidorów oczywiście nie zastąpi kremu z filtrem, ale z pewnością przyczyni się do spowolnienia procesu starzenia się skóry i powstawaniu zmarszczek.
Zapobiega retencji wody w organizmie
Jeśli pragniecie zrzucić zbędne kilogramy, to pomidor będzie znakomitym dietetycznym wyborem. Są niskokaloryczne i odznaczają się wysoką zawartością wartościowych elementów. Warto na początku wspomnieć o potasie, pierwiastku, które ma ogromną moc oczyszczającą organizm z toksyn i przeciwdziała zatrzymywaniu wody. Ponadto pomidory są znakomitym źródłem witamin z grupy B (reguluje metabolizm cukru i obniża cholesterol) i witaminy K odpowiadającej za krzepliwość krwi.
Pomidor to istna bomba witaminowa, która skutecznie wzmocni nasz układ odpornościowy.
Czy pomidory obniżają ryzyko zachorowania na raka?
Istnieją badania wskazujące na to, że pomidory mogą zapobiegać rakowi prostaty i piersi. W badaniach faktycznie wykazano przeciwdziałające właściwości likopin na powstawanie prostaty. W badaniach klinicznych wykazano również, że likopen może być spożywany profilaktycznie, obniżając ryzyko powstania raka skóry, piersi oraz wątroby.