Wielkanocna babka drożdżowo udekorowana lukrem i zielonymi pisankami
Canva.com

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i szafranem — puchowa i delikatna

Babka drożdżowa to w wielu domach obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Ten tradycyjny wypiek zachwyca smakiem, puchowym wnętrzem i wspaniałym zapachem drożdżowego ciasta z nutą szafranu i pomarańczy. Polecamy przedwojenny przepis na polską babkę drożdżową.
Reklama

Wielkanocna baba drożdżowa — symbol świąt pieczony od stuleci

Babka drożdżowa to symbol polskiej Wielkanocy, znany w naszym kraju już od XVII wieku. Jej przygotowanie jest dość pracochłonne, ale efekt wszystko wynagrodzi. Dobrze wyrobiona i wyrośnięta babka może stać się królową świątecznego stołu. Oto przepis na wspaniałą, wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami i najdroższą przyprawą świata, czyli złotym szafranem.

Składniki na babkę drożdżową z rodzynkami i szafranem

  • 500 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 40 g drożdży

  • 200 g cukru

  • 10 żółtek

  • 100 g miękkiego masła

  • 25 ml spirytusu

  • 1 g szafranu

  • ½ szklanki rodzynek

  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej

  • 1 szczypta soli

Kawałki drożdżowej babki z rodzynkami i szafranem
Canva.com

Przygotowanie wielkanocnej baby drożdżowej z rodzynkami

  1. Przygotowujemy zaczyn z drożdży i mleka. W dość dużej misce rozcieramy świeże drożdże z łyżką cukru i dolewamy ciepłe mleko. Dodajemy ok. 150 g mąki, wszystko mieszamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.

  2. Szafran zalewamy spirytusem i ostawiamy na około godzinę, po czym go odsączamy.

  3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn, miękkie masło, cukier i żółtka oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Musi być błyszczące, sprężyste i odchodzić od miski. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Musi podwoić objętość.

  4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i szafran. Jeszcze raz zarabiamy.

  5. Tak przygotowane ciasto drożdżowe przekładamy do dokładnie natłuszczonej formy na babkę — napełniamy ją do ok. ⅓ wysokości. Z tej porcji powinny wyjść 2 babki. Ciasto zostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

  6. Babki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.

  7. Ciepłą, ale nie gorącą babkę wyjmujemy z formy. Przed podaniem lukrujemy ją, posypujemy cukrem pudrem lub nasączamy ponczem.

Tradycyjna babka drożdżowa i pascha na wielkanocnym stole
Canva.com
Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama