Jak zrobić ocet jabłkowy – przepis na domowy ocet z jabłek

Jak zrobić ocet jabłkowy, który ma bardzo wiele zastosowań zarówno w kuchni, jak i w codziennym dbaniu o zdrowie? Mimo iż na rynku spożywczym jest go pod dostatkiem, to nic nie zastąpi w pełni naturalnego i samodzielnie przygotowanego preparatu. Pewność co do składu i satysfakcja gwarantowana. Proces przygotowania octu jabłkowego nie jest skomplikowany, lecz wymaga sporo cierpliwości.

Ocet jabłkowy – właściwości

Współczesna farmakologia oferuje wiele produktów, które co do zasady wspomogą utrzymanie organizmu w jak najlepszej kondycji. Nie zawsze jednak zachodzi potrzeba sięgania po tabletki szczególnie w kontekście profilaktycznego dbania o zdrowie. Substancji określanych mianem naturalnych suplementów diety jest kilka i oprócz octu jabłkowego zaliczamy do nich między innymi: sok z buraka, syrop z cebuli, syrop z mniszka lekarskiego, nalewkę z pigwy, Najcenniejszym składnikiem octu jabłkowego jest kwas octowy, który cechuje się silnym działaniem antybakteryjnym oraz antyseptycznym. Dzięki temu ocet może być wykorzystywany jako płyn antybakteryjny do odkażania różnych powierzchni czy przedmiotów, ale i również jako substancja wspomagająca leczenie grzybicy pochwy lub brodawek wywołanych wirusem HPV. Regularne spożywanie jednej łyżeczki octu jabłkowego dziennie może wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu oraz zmniejszenie ryzyka zachorowania na miażdżycę. Zmniejszenie stężenia glukozy we krwi to także dobry powód do jego regularnego spożywania szczególnie przez osoby chorujące insulinooporność czy cukrzycę. Profilaktyczne przyjmowanie niewielkiej dawki octu jabłkowego niesie za sobą same korzyści. Należy jednak pamiętać, by w przypadku przewlekłych chorób zasadność jego spożywania skonsultować z lekarzem prowadzącym.
canva.com

Ocen jabłkowy na odchudzanie

Czy ocet jabłkowy jest cudownym eliksirem na zredukowanie masy ciała? Niestety nie, ale może w znaczący sposób wspomóc ten żmudny proces, gdyż przyspiesza tempo przemiany materii. Podstawą do zredukowania wagi jest oczywiście deficyt kaloryczny oraz zwiększona aktywność.

Jak zrobić ocet jabłkowy – przepis

Składniki do przygotowania octu jabłkowego:
  • 1 kg jabłek (najlepsze odmiany to: antonówki, papierówki, renety)
  • 1 litr przegotowanej letniej wody
  • 4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • Przygotowanie:
    1. Jabłka należy umyć, ale nie trzeba tego robić w bardzo dokładny sposób. Bakterie znajdujące się na skórce pomogą w efektywniejszym procesie fermentacji
    2. Osuszone owoce pokroić na mniejsze kawałki razem z gniazdami. Jedyne czego należy się pozbyć to ogonki oraz nadgniłe miejsca
    3. Kawałki jabłek, wodę oraz cukier dodaj do dużego słoika, który należy zakryć gazą lub bawełnianą ściereczką przymocowaną gumką wokół szyjki naczynia. Jabłka przez cały proces fermentacji powinny znajdować się pod wodą, dlatego też warto przycisnąć je innym naczyniem, by nie unosiły się na powierzchnię
    4. Słoik odstaw w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 4-5 tygodni (tyle zazwyczaj trwa proces fermentacji). Ocet będzie gotowy w momencie, gdy roztwór przestanie się pienić, a wokół kawałków owoców nie będą gromadzić się już powietrzne bąble
    5. Po prawidłowym procesie fermentacji przelej ocet przez gazę lub tetrową pieluchę cele oczyszczenia mikstury z kawałków owoców
    Szczelnie zakręcony ocet jabłkowy w ciemnym i chłodnym miejscu może być przechowywany przez bardzo długi czas.
    Autor:
    redaktor zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Obserwuj nas na
    Udostępnij artykuł