Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Cykoria - właściwości, wartości odżywcze. Czy jest zdrowa?
Cykoria to warzywo cechujące się niesamowitymi właściwościami zdrowotnymi, lecz mimo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością na polskich stołach. Wyglądem przypomina nieco wydłużoną kapustę niewielkich rozmiarów, ale smakuje zupełnie inaczej. Gorzki smak cykorii jest głównym czynnikiem odstraszającym potencjalnych konsumentów, chociaż istnieje kilka sposobów na jego zneutralizowanie. Dlaczego warto jeść cykorię? Wyjaśniamy!
Cykoria – właściwości zdrowotne, witaminy
Podobnie jak marchew, cykoria zawiera beta-karoten, który pozytywnie wpływa na skórę oraz pomaga w utrzymaniu jej atrakcyjnego słonecznego koloru. Pozostałe zawarte w cykorii witamin i minerały wspomagają z kolei odpowiednie nawilżeni skóry, a także opóźniają procesy jej starzenia. Cykoria działa bardzo dobrze na przyspieszenie przemiany materii, obniżenie cholesterolu oraz regulowanie poziomu cukru we krwi, a także poprawia apetyt. Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego jedzenie cykorii szczególnie zaleca się kobietom w ciąży, ale i również tym będącym w procesie laktacji, ponieważ cykoria zwiększa produkcję naturalnego pokarmu dla dziecka. Powodem gorzkiego smaku cykorii są zawarte w niej laktucyny oraz laktukopiryny, które poprawiają regenerację wątroby i normują proces produkcji żółci. Moczopędne działanie cykorii wpływa natomiast korzystnie na wydzielanie z organizmu niebezpiecznych toksyn. Cykoria – witaminy i minerały:canva.com
Gorzka cykoria - jak pozbyć się nieprzyjemnego smaku?
Cykorię podobnie zresztą jak większość warzyw najlepiej spożywać na surowo, ponieważ tylko w tej formie zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Jeśli więc zastanawiasz się jak jeść cykorię, to najlepszym sposobem jest przygotowanie surówki lub po prostu położenie jej na kanapce. Niestety nie każdy jednak jest fanem goryczki, którą cechuje się warzywo przypominające kapustę pekińską. Istnieje skuteczny sposób na pozbycie się gorzkiego smaku cykorii, lecz to z kolei prowadzi do wypłukania niektórych zawartych w niej witamin i minerałów.Przeciwwskazania i skutki uboczne
Nadmiar nie jest wskazany w żadnej dziedzinie życia. Tak samo jest również w przypadku jedzenia cykorii – lepiej zachować zdrowy umiar. Nadmierne spożycie warzywa może skutkować silnymi bólami brzucha oraz zgagą, natomiast w niektórych przypadkach mogą wystąpić również silne reakcje alergiczne. Osobom cierpiącym na różnego rodzaju choroby układu pokarmowego nie zaleca się spożywania cykorii. Z uwagi na różnorodność przypadków warto skonsultować się w tej kwestii z lekarzem.Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kasza bulgur - smaczna i zdrowa
Kasza bulgur to jedna z najpopularniejszych kasz na świecie, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko ze względu na swoje walory kulinarne, ale również zdrowotne. Jest to idealna alternatywa dla tradycyjnych kasz, takich jak kasza gryczana czy kasza jaglana. Co sprawia, że kasza bulgur jest tak wyjątkowa i dlaczego warto ją polecać osobom dbającym o linię?
Ile kalorii ma alkohol?
Kiedy zastanawiasz się, ile kalorii ma alkohol, warto wiedzieć, że różne rodzaje alkoholu mają różną kaloryczność. Jeśli jesteś osobą, która dba o swoją wagę i chciałabyś schudnąć, ważne jest, abyś była świadoma ilości kalorii, które spożywasz podczas picia alkoholu. W tym artykule przedstawimy przelicznik kaloryczności dla różnych rodzajów alkoholu, abyś mogła podjąć świadome decyzje dotyczące swojej diety.
Jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie?
Czy zastanawiałaś się kiedyś, jaka jest najzdrowsza kuchnia na świecie? Jeśli tak, to odpowiedź może cię zaskoczyć. Kuchnia, która uznawana jest za najzdrowszą na świecie, to kuchnia śródziemnomorska. Jest to połączenie różnych kuchni basenu Morza Śródziemnomorskiego, takich jak włoska, grecka, hiszpańska, prowansalska, turecka, tunezyjska i marokańska.