Ryba na Wigilię - 5 najlepszych przepisów na rybę na świąteczną kolację

Czy ktoś wyobraża sobie Wigilię bez ryby? Pyszna ryba to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole, może to być ryba zapiekana, lub usmażona. Albo ryba na Wigilię w płatkach kukurydzianych. Może być na słodko, albo po grecku. Mogą to być śledzie, pstrąg, łosoś czy dorsz, ale też każda inna ryba, którą po prostu lubimy. Jedną z tych najbardziej tradycyjnych - choć bardzo ościstych - jest karp. A Ty, którą rybę w tym roku wybierzesz? Mamy dziś dla Ciebie aż 5 przepysznych przepisów na rybę na święta Bożego Narodzenia. Sprawdź!

Ryba na Wigilię - przepis na wigilijną rybę w płatkach kukurydzianych

Ryba na Wigilię to nie tylko tradycyjny karp z patelni. Tym razem chcemy Ci zaproponować przepis na filet z dorsza w płatkach z kukurydzy. Co będzie nam potrzebne?
  • filety z dorsza - około 400 g już po rozmrożeniu
  • półtora szklanki płatków kukurydzianych naturalnych (niedosładzanych)
  • półtora szklanki mąki
  • suszona pietruszka - około półtora łyżeczki
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny
  • ulubiony olej, jakieś 3-4 łyżki
  • 3 jajka
Nasze filety z ryby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Dzielimy je na mniejsze kawałki, a następnie polewamy obficie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Posypujemy suszoną pietruszką (choć można też wykorzystać świeżą) i odkładamy na kilka chwil na bok. Dalszy sposób przygotowania tej ryby jest bardzo prosty. Wyjmujemy 3 talerze. Na jednym z nich umieszczamy mąkę, na drugim płatki kukurydziane, a na trzecim rozbełtane dokładnie jajka. Filety moczymy w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczamy je w płatkach. Smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane ryby świetnie komponują się z podpieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki, białej kapusty lub kapusty kiszonej. Ten dorsz to hit nie tylko na Wigilię.

Karp na wigilijnym stole - przepis

Wigilia bez karpia? No nie ma mowy! Chociaż jest to ryba, która ma sporo ości, to można przygotować ją też w taki sposób, aby nie trzeba było jej z tych ości obierać. Wystarczy, że przygotujemy do niej zalewę octową. Dziś jednak skupimy się na przepisie na tradycyjnego, wigilijnego karpia. Jak przygotować go na świąteczny stół? Składniki:
  • około 1,5 kilograma płatów karpia - dzięki kupieniu gotowych, ominie Cię patroszenie ryby
  • przyprawa do karpia (około łyżka)
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej, na którym usmażysz rybę
Jaka ryba musi obowiązkowo znaleźć się na świątecznym stole? No wiadomo, że karp! Tak jak wspomnieliśmy, możesz przygotować karpia w zalewie octowej, ale dużo łatwiejszy jest ten prosto z patelni. Wystarczy, że osypiesz każdy płat ryby mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Obtocz go w mące, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Tak przygotowana ryba smakuje najlepiej gdy jest podana na ciepło.
canva.com

Tarta z łososia wędzonego na gorąco

Kolejna, świetna propozycja na przygotowanie ryby na Wigilię to tarta z łososia wędzonego na gorąco. Jest to ryba, która ma charakterystyczny smak, ale gdy odpowiednio się ją doprawi i przygotuje, to wręcz rozpływa się w ustach. W przypadku wędzonego łososia mamy ułatwioną sprawę. A jakie jeszcze składniki prócz ryby są potrzebne do zrobienia tego dania?
  • Ciasto: szklanka mąki pszennej, łyżeczka soli, około 150 g zimnego masła, 1 średnie jajko.
  • 4 średnie jajka
  • około 80 ml kremowej śmietanki
  • łosoś wędzony na gorąco - około 120 g
  • sok z cytryny (mniej więcej łyżka)
  • 1 dorodna gruszka
  • 120 g sera camembert
  • sól i pieprz do smaku
Najpierw zrobimy ciasto, które należy zagnieść z podanych składników. Formę do tarty smarujemy masłem i układamy na niej ciasto chłodzone wcześniej przez godzinę w lodówce. Mniej więcej 1/3 musimy odkroić - przyda nam się na wierzch tarty. W cieście robimy dziurki widelcem i wkładamy je do lodówki. W tym czasie odpalamy piekarnik do nagrzania na 190 stopni. Na formę nakładamy folię aluminiową i podpiekamy ciasto przez około kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy wszystko jeszcze przez około 12 minut. Zmieniamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Jajka roztrzepujemy w misce z solą i pieprzem. Dolewamy śmietankę i pokrojony drobno ser. Łososia również kroimy. Gruszkę obieramy i tniemy na plasterki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Układamy łososia na cieście, dodajemy gruszkę i zalewamy wszystko masą jajeczno, śmietanowo serową. Na wierzchu układamy rulony z reszty ciasta i robimy z niego kratkę. Pieczemy przez około 20-25 minut.

Ryby na Wigilię - ryba po grecku z filetów z dorsza

Wybór ryby na Wigilię to niełatwa sprawa. Zwłaszcza, że w Internecie można znaleźć mnóstwo polecanych i rzekomo pysznych przepisów. Naszym zdaniem nie ma świąt, bez ryby po grecku - a najlepiej z filetów z dorsza. Co jest potrzebne do przyrządzenia tego świątecznego dania?
  • Filety z dorsza - około 800 g
  • marchewki - 8 sztuk
  • korzeń pietruszki- 5 sztuk
  • biała część pora
  • przyprawa do ryb
  • przecier pomidorowy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia ryb
Warto kupić świeże filety z dorsza, ominie Cię wtedy proces ich rozmrażania i zaoszczędzisz sporo czasu. Rybę posypujemy mieszanką przypraw - dość obficie - i smażymy filety z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy je do garnka i rozdzielamy na mniejsze kawałki. Warzywa: marchewkę i pietruszkę - obieramy, a później ścieramy je na tarce, na dużych oczkach. Pora kroimy drobno i podsmażamy na oleju, lub maśle. Dorzucamy na patelnię marchewkę i pietruszką i smażymy tak długo, aż zmięknie. Wszystko przerzucamy do garnka z rybą. Dodajemy przecier pomidorowy lub passatę i doprawiamy do smaku. Jeszcze przez chwilę gotujemy. Jak widzisz, przygotowanie tego dania jest naprawdę proste, a jego smak zachwyci nawet dzieci.
canva.com

Śledzie w śmietanie - sprawdzony przepis

Nasza ostatnia propozycja na wigilijną rybę to pomysł na śledzia w śmietanie. Spokojnie może on konkurować z dorszem czy rybą po grecku, a nawet z tradycyjnym karpiem choć trzeba przyznać, że jest to ryba którą się kocha, albo nienawidzi. Jak zrobić świątecznego śledzia? Co będzie nam potrzebne?
  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • około 300 g cebuli
  • pęczek koperku
  • 2 jabłka
  • kubeczek gęstej, kwaśnej śmietany
  • drobno pokrojony szczypiorek - 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Jeżeli kupiłaś filety moczone w soli, to przed ich obróbką koniecznie dokładnie je wypłucz. Osusz je na papierowym ręczniku, a później pokrój w dość konkretne kostki. Posiekaj też dokładnie cebulę. Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Dodaj do cebuli i wymierzaj. Dolej śmietanę, dodaj posiekany koperek i sporą ilość szczypiorku. Wsyp pieprz i sól - jeśli to były śledzie z oleju, a nie z solanki. Na koniec dorzuć filety śledziowe i wszystko dobrze wymieszaj. Umieść na półmisku i posyp jeszcze obficie koperkiem. To oczywiście nie wszystkie przepisy na rybę, które mogą pojawić się na Twoim świątecznym stole. Są osoby, które nie wyobrażają sobie Świąt bez ryby w galarecie. Albo bez ryby po japońsku - jest to ryba w zalewie octowej z papryką i ogórkiem. A co z osobami, które chcą obchodzić tradycyjne święta, ale jedzą wegańsko? Można w prosty sposób zastąpić rybę za pomocą tofu czy różnych warzyw - odpowiednio je przyprawiając. Także nam pozostaje życzyć Ci smacznego i dużo cierpliwości w przygotowaniu wigilijnych smakołyków. Mamy nadzieję, że któryś z naszych przepisów naprawdę Cię zainspiruje. Koniecznie daj znać bez jakiej ryby nie wyobrażasz sobie Świąt. A może jesteś większą fanką pierogów, uszek, albo barszczu lub zupy grzybowej?
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł