Wyborna babka bananowa z polewą czekoladową - wilgotna i aromatyczna
Do przeczytania w ok. 2 min.
Babka bananowa - sposób na nadmiar owoców
Uwielbiamy banany, ale często zdarza się, że nie zdążymy zjeść owoców i stają się one przejrzałe. Są miękkie i mają brązowe plamy na skórce. Takie banany są idealne do wszelkich wypieków — chlebka bananowego (banana bread), babki bananowej oraz ciasta (można je dodać do ciasta marchewkowego). Dzięki wykorzystaniu przejrzałych bananów zapobiegamy marnowaniu żywności i pieniędzy.
Składniki na babkę bananową z czekoladą
Oto składniki potrzebne do upieczenia tego ciasta. W wersji dla dzieci możemy pominąć dodatek rumu.
Ciasto bananowe
4 dojrzałe banany,
4 jajka,
150 g miękkiego masła,
150 g cukru pudru,
250 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 g gorzkiej czekolady,
50 g posiekanych orzechów laskowych,
1 łyżka esencji waniliowej,
szczypta soli,
2 łyżki rumu.
Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady,
100 ml śmietanki kremówki (30%).
Przygotowanie babki bananowej
Przygotowanie babki zaczynamy od obrania bananów i rozgniecenia ich widelcem. Skrapiamy je rumem i dodajemy esencję waniliową. Siekamy 100 g gorzkiej czekolady i orzechy laskowe.
W misce łączymy suche składniki — mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę i orzechy.
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek. Nie przerywając ucierania, do masła dodajemy po jednym żółtku. Teraz do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki i rozgniecione banany i starannie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.
Formę na babkę (z kominkiem) bardzo starannie smarujemy masłem i wlewamy do niej ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) i pieczemy 50 do 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowa.
Wyjmujemy babkę z piekarnika, czekamy aż nieco ostygnie i delikatnie wyciągamy ciasto z formy. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Gdy babka jest już zimna, robimy polewę z czekolady. Podgrzewamy śmietankę — musi być gorąca, ale nie może się zagotować. Dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy rózgą. Tak przygotowaną polewą dekorujemy babkę.
Babka bananowa — ciasto nie tylko na Wielkanoc
Babka, jako ciasto, nieodłącznie kojarzy nam się z Wielkanocą. To pyszne ciasto możemy piec przez cały rok — równie dobrze będzie smakować latem, jak i w grudniu. Z powodzeniem możemy upiec je w innej foremce — w keksówce, w owalnej tortownicy lub w dowolnej formie silikonowej.