Canva.com

Babka górnicza z powidłami — ulubiona babka małych i dużych łasuchów

Babka górnicza to bardzo popularne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko z okazji Wielkanocy. Jest wilgotna, aromatyczna, pachnąca owocami, cynamonem i kakao. Dodatkowo jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Oto przepis na babkę górniczą z powidłami.

Dlaczego warto upiec babkę górniczą?

Ta babka z cynamonem, kakao i sodą przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaku à la pierniki. Pachnie Bożym Narodzeniem, a wygląda jak przysmaki wielkanocne. Wyjątkową wilgotną fakturę zawdzięcza dodatkowi powideł lub dżemu. Te przetwory nadają ciastu wyjątkowego owocowego aromatu, który świetnie dopełnia smak kakao. Taka babka doskonale sprawdzi się nie tylko w święta, ale także jako słodka przekąska na weekendowe spotkanie z przyjaciółmi, piknik lub podwieczorek dla dzieci. 

Babka górnicza — składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1 szklanka mleka

  • 120 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 2 łyżeczki sody

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżka kakao

Canva.com

Jak upiec babkę górniczą z powidłami

Przygotowanie babki górniczej zaczynamy od wymieszania suchych składników (mąki, kakao, cynamonu) i sody. Wykonanie babki krok po kroku:

  1. Ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, do masła dodajemy całe jajko i powidła. 

  2. Do masy dodajemy ½ suchych składników i ½ szklanki mleka i krótko miksujemy.

  3. Dodajemy pozostałe suche składniki i resztę mleka i ponownie miksujemy.

  4. Ciasto na babkę wlewamy do formy z kominkiem wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy ok. 50 do 60 minut w 180 stopniach Celsjusza, bez termoobiegu.

  5. Gotową babkę studzimy i dekorujemy polewą czekoladową, lukrem (sprawdź, jak zrobić lukier) lub posypujemy cukrem pudrem. 

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł