Chrupiąca bruschetta z oliwą, czosnkiem i pomidorami. Śniadanie na ciepło we włoskim stylu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pomidory na zdrowie
Pomidory są bardzo zdrowym warzywem, dostarczającym różnorodnych witamin i minerałów. Są bogate w przeciwutleniacze, a także w błonnik. Pomidory są doskonałym źródłem likopenu, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga chronić organizm przed rakiem i chorobami serca. Pomidory zawierają również beta-karoten, który jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać starzenie się i pomaga utrzymać zdrową skórę.
Tylko jedna filiżanka posiekanych pomidorów zapewnia około 90% dziennego zalecanego spożycia witaminy C, która jest niezbędna dla zdrowej skóry, kości i zębów. Pomidory są również bogate w karotenoidy, które są związane z zapobieganiem rakowi i chorobom serca.
Pyszny przepis na bruschettę
Potrzebne składniki:
- kilka kromek pieczywa typu bruschetta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1 ząbek czosnku
- garść listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- grillowane papryczki
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki, siekamy czosnek, bazylię i smażymy przez kilka minut na oliwie z oliwek.
W międzyczasie skrapiamy kromki chleba oliwą i nacieramy czosnkiem. Tostujemy lub grillujemy bruschetty przez 2-3 minuty na patelni grillowej lub na w piekarniku.