Canva.com

Ciasto z rabarbarem i kruszonką - pyszny deser do kawy. Nasz hit!

Ciasto z rabarbarem jest wyjątkowe - delikatnie kwaśne i jednocześnie puszyste oraz mięciutkie. To doskonały pomysł na lekki deser do orzeźwiającej, mrożonej kawy,

Rabarbarowe ciacho - składniki

Canva.com

Do przygotowania pysznego ciasta potrzebujemy:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonkę możemy zrobić z poniższych składników:

  • 150 g mąki
  • 80 g masła
  • 100 g cukru

Dodatkowo będziemy potrzebować:

  • 600 g rabarbaru
  • cukier puder

Jak zrobić ciasto z rabarbarem w domu?

Canva.com
  1. Masło i jajka wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki.
  2. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  3. Foremkę do pieczenia - najlepiej okrągłą smarujemy masłem.
  4. Na początku przygotowujemy kruszonkę - roztapiamy masło, dodajemy cukier i mąkę. Wszystko mieszamy i studzimy.
  5. Ciasto rabarbarowe zaczynamy od ubicia masła z cukrem pudrem na jednolitą masę. Powinniśmy ubijać masę nawet do 10 minut.
  6. W trakcie ubijania masy dodajemy po jednym jajku i mieszamy energicznie.
  7. Zmniejszamy obroty w naszym mikserze i łączymy masę z proszkiem do pieczenia i mąką.
  8. Przekładamy masę do foremki i na wierzch wykładamy rabarbar. Ciasto pieczemy przez 60 minut.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł