Canva.com

Cielęce kotleciki z grilla w ziołowej marynacie. Pomysł na wytrawny obiad

Weekendowe grillowanie nieodzownie kojarzy nam się z chrupiącą kiełbasą z rusztu, aromatyczną karkówką, skrzydełkami i warzywami. Dziś mamy dla was prosty przepis na delikatne kotleciki cielęce w ziołowej glazurze. To obłęd dla kubków smakowych!

Delikatny smak cielęciny

Canva.com

Cielęcina to delikatne mięso od młodych krów, które wprost doskonale nadaje się do przygotowania lekkich, niskokalorycznych potraw. Dietetycy polecają cielęcinę osobom, które dbają o swoją sylwetkę. Warto wiedzieć, że mięso cieląt jest bardzo delikatne i w pełni pozbawione włókien. Mięso jest bogate w białko, potas, cynk oraz witaminy z grupy B i D.

Delikatny smak i kruchą konsystencję zawdzięczamy temu, że cielaki karmione są paszą o niskiej zawartości żelaza. Najlepsze partie cielęciny to karkówka, górka cielęca, ogon, łopatka, mostek oraz polędwiczka. Ta ostatnia partia jest uważana za najlepszą i idealnie smakuje w formie steków oraz medalionów i kotletów.

Prosty przepis na weekendowego grilla

Canva.com

Kotleciki cielęce z grilla przygotujemy w ziołowej marynacie. Do przyrządzenia wykwintnego dania potrzebujemy poniższych składników:

  • 6 polędwiczek z cielęciny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1,5 cytryny
  • 2 papryczki chili
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 10 listków szałwii
  • odrobina oregano
  • 2 gałązki majeranku
  • sól oraz pieprz do smaku

Wszystkie zioła drobno siekamy i mieszamy z oliwą z oliwek oraz sokiem z dojrzałej cytryny. Dodajemy do tej mieszanki chili oraz sól i pieprz. Kotleciki z polędwiczki cielęcej zalewamy marynatą ziołową na 20-30 minut przed grillowaniem. Bardziej intensywny smak uzyskamy, jeśli zamoczymy je na całą noc. Grillowane kotleciki smażymy 15 minut z każdej strony. Mięso możemy podawać w wykwintnej kompozycji z grillowanymi warzywami oraz kaszą bulgur.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł