Canva.com

Czy można zastąpić masło smacznie i zdrowo? Oto 4 dobre pomysły!

Debata na temat tego, czy masło jest zdrowe, czy nie, trwa od lat. Niektórzy eksperci uważają, że zawartość tłuszczów nasyconych w maśle jest szkodliwa, podczas gdy inni sądzą, że zawartość HDL, czyli dobrego cholesterolu może zrównoważyć wszelkie negatywne skutki. Mamy dla was kilka alternatyw, którymi śmiało możecie zamienić masło na coś równie pysznego!

Masło to produkt mleczny wytwarzany z tłuszczu i białka mleka. Jest popularnym składnikiem wielu przepisów, a jego smak i konsystencja sprawiają, że jest pożądanym dodatkiem do tostów i innych chlebów. Masło zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które są związane z chorobami serca. Masło jest pokarmem wysokotłuszczowym i jak każdy pokarm wysokotłuszczowy powinno być spożywane z umiarem. Jeśli martwisz się o swój poziom cholesterolu, porozmawiaj z lekarzem o tym, czy masło jest dla Ciebie odpowiednie. Warto także skorzystać z kilku zdrowszych alternatyw, np. masła orzechowego, hummusu, awokado oraz pasty warzywnej.

Zdrowa pasta z warzyw - wybierz ulubione i zmiksuj

Canva.com

Pasty można stosować jako zdrową przyprawę do kanapek i wrapów. Są dobrym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Mają też mało kalorii i tłuszczu. Większość past warzywnych jest robiona z pomidorów, ale możesz je znaleźć z wielu innych warzyw, takich jak marchew, groszek czy fasola. Pasty warzywne mogą pomóc Ci w osiągnięciu zalecanego dziennego spożycia warzyw. Dietetycy zalecają, żeby dorośli spożywali co najmniej cztery porcje warzyw dziennie. Dodanie do swojej diety porcji pasty warzywnej może pomóc w osiągnięciu tego celu.

Hummus jest idealny do kanapek i warzyw na surowo

Hummus to pyszne i zdrowe jedzenie, które ma wiele zalet. Zawiera dużo białka i błonnika, ma mało kalorii i tłuszczu oraz jest dobrym źródłem witamin i minerałów. Hummus jest też dobrym źródłem antyoksydantów i ma właściwości przeciwzapalne.

Tradycyjny hummus to pyszny i zdrowy dip lub smarowidło, które robi się z ciecierzycy, tahini, oliwy z oliwek, czosnku i soku z cytryny. Jest to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie i coraz bardziej popularna w świecie zachodnim. Hummus można jeść z chlebem, warzywami, krakersami lub chipsami. Jest też doskonałym dipem do kurczaka, ryby lub jagnięciny.

Słodko-słone masło orzechowe

Canva.com

Masło orzechowe to pożywny pokarm, zawierający białko, witaminy i minerały. Jest dobrym źródłem niacyny, witaminy E i witaminy B6. Masło orzechowe jest pokarmem wysokoenergetycznym i wykazano, że pomaga utrzymać wagę. Masło orzechowe podaje się jako smarowidło na chlebie, tostach lub krakersach, a także do robienia kanapek (zwłaszcza kanapki z masłem orzechowym i galaretką).

Pyszna pasta z awokado

Pasta z awokado to gęsta, zielona pasta wytwarzana z awokado. Używa się jej jako pasty lub przyprawy i jest częstym składnikiem kuchni meksykańskiej i południowoamerykańskiej. Pasta z awokado zawiera dużo tłuszczu i kalorii, ale jest też dobrym źródłem błonnika i witamin.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł