Dojrzałe pomidory, parmezan, czosnek - pyszne składniki na spaghetti Napoli
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki z Napoli
Warto wiedzieć, że słynna nazwa spaghetti Napoli zazwyczaj funkcjonuje za granicami słonecznej Italii. We Włoszech zazwyczaj spotkamy się z prostą nazwą, czyli spaghetti z sosem pomidorowym.
To bardzo proste i niezwykle aromatyczne danie, które możemy przygotować z pomidorami, bazylią, czosnkiem, oliwkami i oczywiście - startym parmezanem.
Pyszne spaghetti Napoli przygotujemy z poniższych składników:
- 400 g makaronu spaghetti
- 2 kg dojrzałych pomidorów San Marzano
- czosnek
- bazylia
- oliwa z oliwek
- sól
To bardzo ważne, aby do ugotowania sosu pomidorowego kupić jędrne, wręcz nieskazitelne pomidory. Z podanych powyżej składników możemy zrobić aż 5 porcji na szybki obiad w śródziemnomorskim i lekkim stylu.
Jak zrobić pyszne Napoli?
Przygotowanie sosu pomidorowego do spaghetti w stylu Napoli powinniśmy zacząć od przebrania pomidorów. Od razu usuńmy te, które będą zepsute, zgniecione lub będą miały małe plamki.
Pomidory myjemy dokładnie i usuwamy ogonki. Pomidory San Marzano kroimy na połówki. Wyciskamy je do miski, tak, aby na dnie zebrał się świeży, wyciskany sok.
Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy czosnek. Kilka razy obracamy ząbek czosnku, aby się zarumienił. Zarumieniony czosnek łączymy z pomidorami i dodajemy sól do smaku.
Całość uzupełniamy bazylia i mieszamy. Składniki na sos gotujemy bez przykrywki przez 15 minut. Po tym czasie mieszamy sos i przykrywamy na 15 minut. Dalej gotujemy sos.
Po 30 minutach przecieramy sos na durszlaku lub przecierce do warzyw. W międzyczasie gotujemy makaron al dente i łączymy sos z makaronem. Całość doprawiamy bazylią i parmezanem.