Canva.com

Domowa biała kiełbasa z cielęciną. Idealna do wielkanocnego barszczu [PRZEPIS]

Masz ochotę na pyszną białą kiełbasę w żurku lub barszczu na Wielkanoc? Sprawdź nasz babciny przepis, który zawsze wychodzi idealnie.

Składniki na domową kiełbasę białą

Do przygotowania tej domowej białej kiełbasy potrzebne nam będą takie oto następujące składniki: 500 g mostka cielęcego, 1,5 kg karkówki wieprzowej, 1 kg podgardla, 5-6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka utłuczonego ziela angielskiego, 1 opakowanie majeranku, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki octu, jelita wieprzowe.

Jak zrobić wielkanocną kiełbasę?

Canva.com

Przygotowanie – mięso oczyśćmy z błon, drobno pokrójmy, wymieszajmy z roztartym czosnkiem i odstawmy na 3 godziny do lodówki. Przepuśćmy mięso przez maszynkę: raz z sitem z grubymi oczkami, następnie zmieńmy sito na drobne i ponownie przepuśćmy przez mięso. Dodajmy resztę przypraw i szklankę bardzo zimnej wody. Wyrabiajmy masę ręcznie do momentu, aż stanie się tak gęsta, wilgotna i kleista, aby trzymała się dłoni. Jelita wieprzowe dokładnie wypłuczmy, przełóżmy do wody z dodatkiem octu. Na maszynkę do mięsa załóżmy końcówkę do napełniania kiełbas. Naciągnijmy na nią jelito i powoli wypełniajmy masą mięsną. Co jakiś czas okręcajmy jelito, aby powstały pętka.

Jak zrobić dietetyczną kiełbasę białą na Wielkanoc?

Dodatkowa porada – jeśli kiełbasa nie musi być dietetyczna i delikatna, zamiast cielęciny dodajmy do niej 500 g pręgi lub szynki wołowej. Należy też wiedzieć, że delikatną białą kiełbasę na Wielkanoc możemy przyrządzić z udek kurczaka. Z czosnkiem mielimy tylko skórki, a samo mięso (oddzielone od kości) kroimy w drobniutką kosteczkę. Doprawiamy tłuczoną gorczycą, warzywkiem, majerankiem, sosem sojowym i papryką.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł