Domowa biała kiełbasa z cielęciną. Idealna do wielkanocnego barszczu [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na domową kiełbasę białą
Do przygotowania tej domowej białej kiełbasy potrzebne nam będą takie oto następujące składniki: 500 g mostka cielęcego, 1,5 kg karkówki wieprzowej, 1 kg podgardla, 5-6 ząbków czosnku, 1 łyżeczka utłuczonego ziela angielskiego, 1 opakowanie majeranku, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, ½ łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki octu, jelita wieprzowe.
Jak zrobić wielkanocną kiełbasę?
Przygotowanie – mięso oczyśćmy z błon, drobno pokrójmy, wymieszajmy z roztartym czosnkiem i odstawmy na 3 godziny do lodówki. Przepuśćmy mięso przez maszynkę: raz z sitem z grubymi oczkami, następnie zmieńmy sito na drobne i ponownie przepuśćmy przez mięso. Dodajmy resztę przypraw i szklankę bardzo zimnej wody. Wyrabiajmy masę ręcznie do momentu, aż stanie się tak gęsta, wilgotna i kleista, aby trzymała się dłoni. Jelita wieprzowe dokładnie wypłuczmy, przełóżmy do wody z dodatkiem octu. Na maszynkę do mięsa załóżmy końcówkę do napełniania kiełbas. Naciągnijmy na nią jelito i powoli wypełniajmy masą mięsną. Co jakiś czas okręcajmy jelito, aby powstały pętka.
Jak zrobić dietetyczną kiełbasę białą na Wielkanoc?
Dodatkowa porada – jeśli kiełbasa nie musi być dietetyczna i delikatna, zamiast cielęciny dodajmy do niej 500 g pręgi lub szynki wołowej. Należy też wiedzieć, że delikatną białą kiełbasę na Wielkanoc możemy przyrządzić z udek kurczaka. Z czosnkiem mielimy tylko skórki, a samo mięso (oddzielone od kości) kroimy w drobniutką kosteczkę. Doprawiamy tłuczoną gorczycą, warzywkiem, majerankiem, sosem sojowym i papryką.