Canva.com

Domowe masło orzechowe w wersji #crunchy na śniadanie. Prosty przepis dla każdego

Kanapki z masłem orzechowym lub pudding z chia i domowym masłem z orzechów to doskonałe pomysły na fit śniadanie na szybko, gdy spieszymy się do pracy, a chcemy zadbać o nasze zdrowie. Dziś przygotujemy domowe masło na wspólne śniadanie!

Masło orzechowe kusi swoim wyjątkowym smakiem i zapachem. Idealnie komponuje się ze świeżymi owocami. Jest doskonałe jako dodatek do deserów, czy główny składnik pożywnych, energetycznych śniadań. Masło możemy przygotować w wersji gładkiej lub crunchy.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Canva.com

Masło orzechowe jest bardzo zdrowe, szczególnie dla naszego mózgu. Ważne, abyśmy spożywali tylko takie masło, które jest w 100% z orzechów bez wspomagaczy smaku i sztucznych substancji aromatyzujących. Nie każdy wie, że peanut butter zawiera bardzo dużo biała oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Masło z orzechów jest także źródłem antyoksydantów, fitosteroli i błonnika. Odpowiednia dawka dzienna to maksymalnie 2 łyżki masła. Regularne spożywanie może przyczynić się do lepszej pracy układu krążenia, przemiany materii oraz wspomaga pracę jelit.

Jak zrobić crunchy masło z orzechów w domu?

Do miski wsypujemy 150 g orzechów oraz odrobinę soli. Miksujemy, dopóki w pojemniku nie wydzieli się olej orzechowy. Czas miksowania zasadniczo zależy od mocy miksera lub blendera. Zazwyczaj jednak trwa to około 5-7 minut. Masło orzechowe przekładamy do słoika i możemy je trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wersję crunchy peanut butter wzbogacamy kawałkami orzechów. Do miseczki wrzucamy 50-100 g ulubionych orzechów, rozdrabniamy je powoli blenderem i wrzucamy do słoika z masłem.

Orzechy, które idealnie nadają się do przygotowania kremowego masła to, m.in. fistaszki, orzechy laskowe, migdały, orzechy brazylijskie, pistacje, nerkowce oraz orzechy włoskie.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł