Domowe masło orzechowe w wersji #crunchy na śniadanie. Prosty przepis dla każdego
Do przeczytania w ok. 2 min.
Masło orzechowe kusi swoim wyjątkowym smakiem i zapachem. Idealnie komponuje się ze świeżymi owocami. Jest doskonałe jako dodatek do deserów, czy główny składnik pożywnych, energetycznych śniadań. Masło możemy przygotować w wersji gładkiej lub crunchy.
Czy masło orzechowe jest zdrowe?
Masło orzechowe jest bardzo zdrowe, szczególnie dla naszego mózgu. Ważne, abyśmy spożywali tylko takie masło, które jest w 100% z orzechów bez wspomagaczy smaku i sztucznych substancji aromatyzujących. Nie każdy wie, że peanut butter zawiera bardzo dużo biała oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Masło z orzechów jest także źródłem antyoksydantów, fitosteroli i błonnika. Odpowiednia dawka dzienna to maksymalnie 2 łyżki masła. Regularne spożywanie może przyczynić się do lepszej pracy układu krążenia, przemiany materii oraz wspomaga pracę jelit.
Jak zrobić crunchy masło z orzechów w domu?
Do miski wsypujemy 150 g orzechów oraz odrobinę soli. Miksujemy, dopóki w pojemniku nie wydzieli się olej orzechowy. Czas miksowania zasadniczo zależy od mocy miksera lub blendera. Zazwyczaj jednak trwa to około 5-7 minut. Masło orzechowe przekładamy do słoika i możemy je trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wersję crunchy peanut butter wzbogacamy kawałkami orzechów. Do miseczki wrzucamy 50-100 g ulubionych orzechów, rozdrabniamy je powoli blenderem i wrzucamy do słoika z masłem.
Orzechy, które idealnie nadają się do przygotowania kremowego masła to, m.in. fistaszki, orzechy laskowe, migdały, orzechy brazylijskie, pistacje, nerkowce oraz orzechy włoskie.