Ekspresowe placki ziemniaczane babci Jadzi. Pamiętaj o odpowiednim oleju!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować chrupiące placki ziemniaczane?
Do wykonania większej ilości placków ziemniaczanych potrzeba około dziesięciu większych lub średnich ziemniaków. Twarde żółte warzywa należy w pierwszej kolejności obrać ze skórki i ewentualnie oczyścić nożykiem z brzydszych ciemniejszych kawałków, pozostawiając nienaruszony gładki miąższ, a następnie przepłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić na sitku. Teraz pora na najgorszą część pracy, której niestety nie da się uniknąć. Wszystkie ziemniaki należy bowiem zetrzeć na tarce o małych oczkach, a potem odsączyć z nich nadmiar wody, przełożyć do dużej miski i zacząć wprowadzać do nich kolejne składniki.
Chrupiące placki ziemniaczane - proste w przygotowaniu
Jedną większą cebulę drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Masę uzupełnić także 40 gramami mąki pszennej, dwoma jajkami i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli chce się, by placki ziemniaczane były puszyste i puchate w środku, jajka można wcześniej rozbić w oddzielnym naczyniu, by oddzielić białka od żółtek, a następnie same białka ubić oddzielnie z dodatkiem szczypty soli i w postaci takiego kremu dodać do ziemniaczanej masy, która dzięki nim nabierze świetnej objętości.
Na jakim tłuszczu smażyć placki ziemniaczane?
Placki powinno się smażyć na stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Najlepiej nada się do tego zwykły olej rzepakowy, ewentualnie masło klarowane albo zdrowsza oliwa z oliwek. Gdy chrupiące placki ziemniaczane będą już gotowe, można odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i zabrać się za przygotowanie do nich jakiegoś sosu albo udekorować je po prostu samą kwaśną śmietaną, a ozdobić odrobiną koperku bądź natki pietruszki.