Canva.com

Pomidory nie dojrzały na krzaczku? Mamy ekspresowy sposób, żeby je wykorzystać

Październik to czas, kiedy na pomidorowych krzaczkach zostają ostatnie owoce, które już nie mają szans, aby dojrzeć. Takie zielone pomidory często wyrzucamy, a przecież jest sporo sposobów na ich wykorzystanie. Jeżeli mamy kilka niedojrzałych pomidorów i pół godziny wolnego czasu, możemy przygotować coś pysznego na słodko. Sprawdź nasz ekspresowy patent na zielone pomidory!

Ekspresowy dżem z zielonych pomidorów z malinową nutą — składniki

  • 10 zielonych pomidorów (średniej wielkości)

  • 2 szklanki cukru

  • 1 opakowanie galaretki malinowej

  • kilka ziaren czerwonego pieprzu (opcjonalnie)

Canva.com

Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów w 30 minut?

  1. Zielone pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na kawałki, wycinamy miejsce, gdzie wrasta szypułka i blendujemy na purée. Z pomidorów powinniśmy otrzymać ok. 2,5 szklanki zielonej pulpy.  

  2. Zblendowane pomidory wlewamy do rondla o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia.

  3. Dosypujemy cukier oraz czerwony pieprz, jeżeli chcemy naszemu dżemowi dodać nieco ognia. 

  4. Gotujemy ok. 20 minut bez przykrycia. 

  5. Galaretkę malinową przesypujemy do miseczki lub garnuszka i dolewamy 2 łyżki zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut.

  6. Rondel z pomidorami zdejmujemy z palnika i dodajemy namoczona galaretkę. Mieszamy, aż galaretka zupełnie się rozpuści. Na koniec usuwamy powstałą pianę.

  7. Słoiczki na dżem dobrze wyparzamy. Do czystych naczyń nakładamy gorący dżem, zakręcamy słoiki i zostawiamy do wystygnięcia.

  8. Gotowy dżem z zielonych pomidorów z malinową nutą przechowujemy w lodówce do trzech tygodni.

Ten lekki dżem idealnie sprawdzi się jako dodatek do tostów, kanapek, naleśników i innych deserów. Jest dość słodki, ale to w końcu dżem, więc delektując się jego smakiem, musimy zapomnieć o liczeniu kalorii. Smacznego! 

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł