canva.com

Gołąbki Ewy Wachowicz: Rewolucyjny przepis!

Gołąbki to klasyczne danie polskiej kuchni, które cieszy się niesłabnącą popularnością. Przedstawiamy przepis na gołąbki Ewy Wachowicz oraz praktyczne porady, które pomogą Ci w ich przygotowaniu.

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w żurku

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 400 g ryżu
  • 400 g mięsa mielonego (np. łopatka)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka żuru

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W osolonym wrzątku ugotuj główkę kapusty przez około 30 minut. Delikatnie odcinaj po jednym liściu, usuwając twarde części nożykiem.
  3. Na patelni rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone, sól i pieprz, a następnie podsmaż do momentu, gdy mięso będzie dobrze przyrumienione.
  4. Dodaj ugotowany ryż do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  5. Na każdym liściu kapusty ułóż porcję farszu, zawijając gołąbki.
  6. Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, zalewając je mieszanką śmietany i żuru.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
canva.com

ABC gołąbków

Jak sprawić, że gołąbki będą delikatne?

Wybieraj młodą i delikatną kapustę, a podczas gotowania dodaj trochę masła do wody. Dzięki temu liście będą bardziej elastyczne i łatwiejsze do zawijania.

Jaki sos najlepiej pasuje do gołąbków?

Gołąbki smakują wyśmienicie z różnymi sosami, w zależności od preferencji. Popularne są sosy pomidorowy, grzybowy oraz żur. W przypadku gołąbków Ewy Wachowicz, wykorzystane są sosy żurkowy i śmietanowy.

Czy można zamrozić gołąbki?

Tak, gołąbki można zamrozić. Przed zamrożeniem, wystudź je i ułóż w pojemniku do zamrażarki. Przed podaniem wystarczy je rozmrozić i podgrzać w piekarniku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł