Canva.com

Jak przygotować marynowany imbir do domowego sushi?

Przygotowanie domowego sushi to duża frajda, ale także wyzwanie dla początkujących miłośników japońskich smakołyków. Dziś przygotowałyśmy dla was prosty przepis na marynowany imbir, który będzie doskonałym dodatkiem do paluszków surimi, grubych rolek futo-maki oraz pysznych sushi maki.

Na sklepowych półkach z orientalną, azjatycką żywnością możemy znaleźć biały i różowy imbir marynowany. To doskonały dodatek do sushi i ma wiele właściwości zdrowotnych, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Jeśli lubicie domowe produkty, to z łatwością możecie wykonać marynowany imbir w małych słoiczkach na dłużej.

Canva.com

Świeży korzeń imbiru jest polecany szczególnie osobom, które mają niską odporność. Kłącze imbiru ma właściwości rozgrzewające oraz przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Wystarczy odrobina imbiru, aby zmniejszyć ból migreny oraz poprawić koncentrację oraz krążenie krwi. Wiele osób pyta, czy imbir podnosi ciśnienie. Warto wiedzieć, że ma działanie wręcz przeciwne. Wszystko to, dzięki olejkowi eterycznemu - cyneol, który obniża ciśnienie i sprawia, że czujemy się bardziej zrelaksowani.

Jak przygotować marynowany imbir?

Canva.com

Sushi to potrawa, która jest bogata w różnorodne smaki i aromaty. Jeśli chcemy spróbować wielu pysznych rolek z różnymi składnikami, to warto co jakiś czas oczyścić kubki smakowe marynowanym imbirem. Dzięki niemu smaki sushi nie mieszają się i możemy w pełni delektować się japońskim przysmakiem.

Do przygotowania słoiczków z marynowanym imbirem potrzebujemy:

  • 200 g imbiru (świeży)
  • 1 szklanka octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Sok z buraka lub plasterek buraka (tylko wtedy, gdy chcemy zrobić różowy imbir)

Na początku obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki lub ścieramy na szatkownicy. W takiej formie wrzucamy go do wrzącej wody i gotujemy przez pół minuty. Krótki czas gotowania sprawi, że imbir nie straci swojego smaku i właściwości zdrowotnych. W osobnym garnku gotujemy ocet z cukrem i solą. Wszystko razem mieszamy i cały roztwór umieszczamy w wyparzonych słoiczkach. Zostawiamy je w chłodnym miejscu na 3-4 dni.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł