Jak zrobić krem z prażonych orzechów bez cukru do chleba?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na krem orzechowy
Orzechy włoskie to pyszna i pożywna przekąska, która pomoże Ci zachować zdrowie. Są bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3, które są ważne dla zdrowego serca, mózgu i oczu. Zawierają również przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i wolnym rodnikom. Orzechy włoskie zawierają również błonnik i białko, które dłużej zapewnią Ci uczucie sytości. Orzechy włoskie to świetna przekąska do codziennej diety.
Masło orzechowe to pyszne i pożywne jedzenie, które jest dla Ciebie bardzo dobre. Można go rozsmarować na grzance, użyć jako dip do warzyw lub zjeść łyżką. Ta bogata w białko żywność to świetny sposób na dostarczenie codziennej dawki zdrowych tłuszczów.
Do przygotowania masła orzechowego potrzebujemy:
- 1 szklanka prażonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka oleju
- pół łyżeczki soli
Masło orzechowe krok po kroku
- Przygotowanie masła orzechowe o aksamitnej strukturze jest bardzo proste.
- Orzechy przesypujemy do misy blendera.
- Całość miksujemy na drobny i lekki pyłek.
- Do misy dodajemy odpowiednią ilość oleju roślinnego i miksujemy dalej, aż tłuszcz w pełni się rozpuści oraz zamieni w gładkie masło.
- Nasz krem doprawiamy solą i przekładamy do słoika.
- Domowy krem z orzechów możemy przechowywać przez tydzień w lodówce.