Pixabay.com

Jak zrobić wydmuszkę z jajka na Wielkanoc

Wydmuszki, czyli puste skorupki z jajek, szczególnie popularne są w okresie Wielkanocy. Służą przede wszystkim jako baza świątecznych dekoracji. Można malować je jak pisanki, powiesić je na wielkanocnym drzewku lub wykorzystać jako element świątecznego stroika. Czy wiesz, jak zrobić wydmuszkę?

Co to jest wydmuszka

Wydmuszka to po prostu pusta skorupka jajka, która powstaje przez “wydmuchanie” jej zawartości przez małą dziurkę. Wprawdzie wydmuszka wygląda jak jajko, ale jest pusta w środku. Stąd również określenie wydmuszka, które opisuje rzeczy pozornie atrakcyjne.

Wydmuszki możemy zrobić z jaj różnych ptaków hodowlanych. Najpopularniejsze są wydmuszki z jajek kurzych, ale do przygotowania możemy wykorzystać też jajka kacze, gęsie, a nawet… strusie. 

Canva.com

Wydmuszki wykorzystujemy najczęściej jako wielkanocne dekoracje — przetrwają zdecydowanie dłużej niż gotowane jajka na twardo, choć są kruche, po rozbiciu nie będą brzydko pachnieć. Możemy ozdobić je jak pisanki, oklejać koronką, zawiesić na wielkanocnym drzewku lub ułożyć w stroiku. Wydmuszki często przygotowujemy także dzieciom do szkoły lub przedszkola na zajęcia plastyczne. 

Jak zrobić wydmuszkę z jajka

Do przygotowania wydmuszek potrzebujemy przede wszystkim surowego jajka oraz ostrego cienkiego szpikulca, którym zrobimy dziurkę w skorupce. Jako narzędzie może posłużyć wąski ostry nóż, nożyk do tapet lub gruba igła. 

Canva.com

Wykonanie wydmuszki wymaga przede wszystkim delikatności. Robiąc dziurki w skorupce, musimy uważać, aby całość nie popękała. Wydmuszkę możemy przygotować na dwa sposoby — z jedną dziurką lub dwoma otworami.

Jak zrobić wydmuszkę z dwoma dziurkami

Najczęściej robimy wydmuszkę, która ma dwie dziurki na szczycie i na spodzie skorupki. Przez jedną dziurkę wdmuchujemy powietrze, a drugą wypływa zawartość jajka — czyli białko i żółtko. 

  1. W skorupce jajka robimy dwie, jak najmniejsze dziurki — dzięki nim opróżnimy jajko.

  2. Przez jedną dziurkę do wnętrza wsuwamy patyczek do szaszłyków, wykałaczkę lub cienką słomkę i mieszamy zawartość jajka. Dzięki temu łatwiej opróżnimy skorupkę.  

  3. Zawartość wydmuchujemy do miseczki

  4. Pustą skorupkę płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się resztek jajka i na koniec myjemy ją płynem do mycia naczyń.

  5. Wydmuszkę pozostawiamy do wyschnięcia.

Jak zrobić wydmuszkę z jedną dziurką

Do wykonania wydmuszki z jednym otworem potrzebujemy strzykawki lub malutkiej gruszki do irygacji. 

  1.  W skorupce jajka robimy jeden otwór taki, aby zmieściła się w nim końcówka strzykawki lub gruszki.

  2. Za pomocą patyczka do szaszłyków mieszamy zawartość jajka.

  3. Strzykawką lub gruszką wyciągamy białko z żółtkiem.

  4. Środek skorupki płuczemy wodą, a całą skorupkę myjemy płynem do mycia naczyń.

  5. Wydmuszkę zostawiamy do wyschnięcia.

Teraz możemy ozdabiać nasze wydmuszki. Białko i żółtko wydmuchane z jajka oczywiście wykorzystujemy w kuchni — na przykład przygotowujemy jajecznicę lub omlet.

Pixabay.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł